Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przerzutka - nie zmienia biegów.
Autor Wiadomość
Kamil Offline
Turysta
*

Ilość postów: 1
Reputacja: Neutral Reputation
Przerzutka - nie zmienia biegów.
Witam!

Mam problem z tylną przerzutką. Przerzutka jest ustawiona na 5 i wszystko gra, ale gdy chce przerzucić wyżej linka luzuje się i łańcuch cały czas jest na tej samej zębatce, natomiast gdy chcę zmienić przerzutki w dół to linka sztywnieje dochodzę tylko do 3 bo dalej sie nie da. Oczywiście łańcuch cały czas jest na piątej zębatce. Co mogę z tym zrobić?

Kamil, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jun 2008.
16.06.2008 17:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Reputacja: Positive Reputation
RE: Przerzutka - nie zmienia biegów.
Wydzieliłem Twój temat z dyskusji, aby był bardziej unikalny.

Wydaje mi się że problemem Twojej przerzutki jest jej niewyregulowanie. A może pancerze są zapchane i linka nie chce w nich się poruszać? Prosze opisz dokładnie co się dzieje.

Poradnik jak regulować napęd znajdziesz tu: http://mtbikes.info/readarticle.php?article_id=32

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
16.06.2008 18:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Albo masz starą przerzutkę i sprężyna jest już bardzo zużyta - nie ma siły ciągnąć linki.
Lub jest po prostu bardzo zasyfiona Smile
Spróbuj ją trochę przeczyścić i wymienić linki oraz pancerze (kwestia paru złotych). Jak to nie pomoże, to pewnie coś z przerzutką... jaki masz model?

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.06.2008 18:20 przez Brooce.)
16.06.2008 18:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Biegaczka Offline
Turysta
*

Ilość postów: 47
Podepnę się pod wątek.Po dziesiejszej jeżdzie jestem załamana.Nie dość,że łańcuch mi spadł-a mam rower niecały miesiąc i broń Boże nie jechałam na skrajnych przerzutkach,to do tego doszły jeszcze przerzutki.
Otóż po zmianie na wyższą, przerzutka wskoczy na wyższą np z 5 na 6,ale z chwilę odskoczy na 5 by znów wrócić na 6. I tak jest notorycznie co pewien czas nawet gdy przerzutkę zmienię ładnych kilka minut wcześniej.
Do tego nie ma mowy o jechaniu na najwyzszych przerzutkach.Cały rower wydaje dziewne,odgłosy,skrzeczy etc.
Wczytuję się w instrukcję obsługi mojego Kellysa Madman."Konserwacja łańcucha poprzez jego zdjęcie..."-ciekawi mnie jak mam to zrobić skoro to mój drugi rower w życiu i na razie mam słabiutke pojęcie o tym sprzęcie.Ogólnie coś czuję,że cała wypłatę przeznaczę na serwisowanie roweru w specjalistycznym punkcieFrown
Idąc dalej tym tropem-skąd mam wiedzieć kiedy dolać oleju mineralnego do hamulców.Jak sprawdzić na stacji czy w oponach jest min 2,5 atmosfer.Jak dopomopować amory?
Wiem,że jestem upierdliwa,ale mimo szczerych chęci dużo czasu spędzam w pracy i nie mam fizycznie czasu ślęczeć w necie i szukać odp.dot obsługi roweru/napraw etc.Dlatego też pojawiłam się na tym forum.Z drugiej strony nie po to dałam prawie 3 klocki za rower by zaraz go nieumyślnie popsuć.Błędne koło.
Dla większości forumowiczów-pewnie facetów-moje problemy wydadzą śmieszne,ale wiecie nie każda kobieta rodzi się z budową tylnej przerzutki w głowie.
Stąd moje desperackie HELP!HELP!HELP! w waszym kierunkuConfused

Biegaczka, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Apr 2008.
23.06.2008 21:36
Shagrath Offline
Pro Turysta

Ilość postów: 165
Musisz pilnie udac się do sklepu w którym nabyłas rower i pokornie poprosic...he he by zrobili z nim porządek!
Muszą ci wszystko wyregulowac,nie moze byc tak ze nowy rower zaczyna zle działac,płacisz TO wymagasz !
Oczywiscie z czasem mozesz nauczyc się ustawic to czy tamto,ale masz gwarancje i niech sklep zacznie ją realizowac.
Moja porada,nie irytuj się tak szybko,rower to takie urządzenie które prawie zawsze mozna doprowadzic do perfekcjii,a tylna przerzutka to nie taka banalna sprawa jak przednia którą ustawiłem idealnie w 2 dni.
No ale skoro łancuch spadł to na 100% jest wszystko zle wyregulowane,a spadł z tarczy czy kasety?stawiam na tarcze(przód)

http://www.youtube.com/watch?v=eAmMcBQavKE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2008 23:28 przez Shagrath.)
23.06.2008 23:26
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.