Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie odnośnie korby i łańcucha
Autor Wiadomość
tyrese Offline
Turysta
*

Ilość postów: 13
Reputacja: Neutral Reputation
Pytanie odnośnie korby i łańcucha
Witam ponownie. Mam pytanie.
Z przodu mam 2 rzędową korbę(mała i średnia zębatka), a z tyłu kasetę na 8 rzędów. Chciałem usunąć małą zębatkę i przerzutkę, tak żeby z przodu pozostała tylko średnia, no i te 8 z tyłu. Czy jest to w ogóle możliwe żeby to wszystko działało jak należy? Żeby wchodziły wszystkie biegi z tyłu, nic nie skakało itp. I czy będę musiał skracać łańcuch, lub wstawiać z przodu jakiś napinacz?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Smile
10.06.2007 14:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 408
Reputacja: Positive Reputation
RE: Pytanie odnośnie korby i łańcucha
No coz ja tego nie probowalam ale obawiam sie ze na 1 i 8 bedzie zle pracowalo (a moze nawet przeskakiwalo) z powodu zbyt duzego skosu lancucha.

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
11.06.2007 14:58
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 859
Mi się wydaje że przyda się tutaj jakiś napinacz - jak to jest zrobione w maszynach downhillowych? W końcu tam jest tylko jedna zębatka z przodu i kilka biegów z tyłu.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
14.06.2007 18:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 460
Ja bym radził wrzucic 2-ke z przodu i sprawdzić jak sie bedzie spisywac na kazdym biegu z tylu. Gdyby łańcuch ocierał o przerzutkę przednią (a pewnie bedzie), to możesz ją zdjąć i wtedy zobaczysz jak działa całość. Dużo zależy od korby i długośći osi supportu. Całkiem możliwe że na 7, 8 bedzie działać w porządku, ale na 1 i 2 łańcuch będzie "terkotać".
Osobiście wątpie żeby wszystko działało w porządku bo skos łańcucha jest zbyt duży. Już na 6 rzędowych kasetach/wolnobiegach są problemy żeby przy użyciu jednej tarczy z przodu dobrze obsłuzyć wszystkie biegi z tyłu. 8-rzędowe są duzo szersze od 6-tek, więc bez radykalnych rozwiązań raczej się nie obejdzie jeśli chcesz koniecznie miec tylko jedną zębatkę z przodu.
15.06.2007 13:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 408
Gb czyli potwierdziłeś to co ja napisałam. Pfft

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
16.06.2007 12:49
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.