Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ramy chromowo-molibdenowe
Autor Wiadomość
Mobilay Offline
Turysta
*

Ilość postów: 10
Reputacja: Neutral Reputation
Ramy chromowo-molibdenowe
Po przeczytaniu wielu już postów na różnych forum nie jestem pewien ram wykonanych z aluminium. Na rowerze nigdy nie szalałem ale jeżdżąc po lasie zawsze jest jakaś sposobność do podniesienia koła czy niewielkiego skoku, ale zdarza się przypadkiem wjechać na jakiś kamień czy coś. Słyszałem o ramach ze stali chromowo - molibdenowej czy coś takiego. Pytanie brzmi: czy są one lepsze od alu i czy np. rdzewieją?

hi
31.08.2008 10:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukrobax Offline
Amator
**

Ilość postów: 61
RE: Ramy chromowo-molibdenowe
Ramy stalowe są cięższe od aluminiowych, Na ich plus przemawia wytrzymałość i to że znacznie lepiej tłumią drgania od ram aluminiowych.
Jednak jak chodzi o wytrzymałość to do takiej jazdy jak Ty mówisz Aluminium jak najbardziej się nadaje... tyle że nie jakieś potrójnie cieniowane, których główną zaletą jest bardzo niska waga (kosztem wytrzymałości).
Ja od 8 lat jestem posiadaczem ramy Garego Fishera - katalogowo opisywanej jako aluminium 7005 jednak na ramie jest napisane że to 6061 - nie wnikamWink Rama do najlżejszych nie należy ale przeszła naprawdę wiele i nic jej się nigdy nie stało i myślę, że jeszcze długo mi posłuży - planuje zbudować nowy rower na niej...
Dodatkowo od tegorocznej wiosny jestem posiadaczem ramy crossowej firmy CUBE wykonanej z aluminium 6061 T6 podwójnie cieniowanego i tej ramy już nie był bym taki pewien jak chodzi o leśne szaleństwo... rama jest bardzo lekka ale obawiam się że i mniej wytrzymała...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.08.2008 20:38 przez lukrobax.)
31.08.2008 20:36
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Reputacja: Positive Reputation
^^ dokładnie. Stal chromowo-molibdenowa jest wytrzymalsza od aluminium (bardziej elastyczna - zamiast pęknąć, wygnie się tylko) oraz lepiej tłumi wstrząsy. Jest jednak dużo cięższa. Myślę, że nie warto inwestować w stalową ramę (tzn nie warto dla Ciebie) - dobra aluminiowa wytrzyma więcej, niż myślisz Smile

czy rdzewieją? Nie, ponieważ są pokryte lakierem Wink

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
31.08.2008 21:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
Stal zawsze będzie korodować, oczywiście po uszkodzeniu wierzchniej warstwy (odprysk, rysa, pęknięcie). Są różne metody ochrony stali przed korozją, oczywiście kosztują. Aluminium ma to do siebie, że nie koroduje. Na pewno utlenia się w pewnym stopniu, ale nie w takim jak stal....

Dla zainteresowanych:

http://www.sciaga.pl/tekst/48705-49-koro..._z_korozja

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
31.08.2008 21:16
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Reakcji elektrolitycznych raczej nie idzie zatrzymać. Walka z korozja to trochę jak walka z wiatrakami.
Ale nie ma się co tym przejmować. Szukasz fajnej ramy, na lata. Do spokojnej jazdy każda rama alu będzie odpowiednia. I wiele wytrzyma.

@lukrobax-Twoja rama GF pewno ma do tego jeszcze gwarancje dożywotnia, wiec już na prawdę nie ma sie czym martwicGrin

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
03.09.2008 15:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukrobax Offline
Amator
**

Zgadza się, rama posiada dożywotnią gwarancję Smile
Ale gwarancję chyba stracę, ponieważ rama idzie do piaskowania i malowania proszkowego na wiosnę najprawdopodobniej i buduję na niej nowy rowerWink
03.09.2008 20:35
przemu Offline
Administrator

No tak. Ale za to powinien być fajny nowy sprzęcik.
A powiedz mi jaki to model ramy?

03.09.2008 21:32
lukrobax Offline
Amator
**

Model raczej niski/średni bo rower który kupiłem na niej to Gary Fisher ADVANCE, był to mój pierwszy rower "górski" i szczerze jeździło mi się na nim świetnieWink teraz jak porównuję do innych rowerów to oczywiście wszystko przestarzałe, rama ciężka itd ale jak go kupowałem, to jak na moje możliwości finansowe i oczekiwania ten rower był doskonałySmile
A jako że na dzień dzisiejszy nie mam jakiś większych wymagań co do masy roweru to planuję postawić tę ramę na stalowym sztywnym widelcu i jeszcze nie wiem jakim napędzie...
Myślę, że o tym będzie na wiosnę 2009 w innym dzialeWink
03.09.2008 22:46
przemu Offline
Administrator

Advance to fajna konstrukcja. Ma już geometrie genesis?
Mój Marlin tez nie jest wiele młodszy (2002), a uważam go za dobrze wykonany sprzęt. Masy ramy niestety nie znam, ale liczę poznać przy jakiejś porządniejszej zmianie.

03.09.2008 23:59
lukrobax Offline
Amator
**

No ja teoretycznie też masy ramy nie znam, oprócz tego, że jest raczej ciężka Wink
Geometria jeszcze chyba nie jest GENESIS, a przynajmniej nic na ten temat nie jest i nie było napisanaWink
04.09.2008 12:24
przemu Offline
Administrator

Genesis było chyba od Wahoo dopiero... Aleśmy offtopa zrobiliGrin

06.09.2008 22:20
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.