Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ROCK SHOX DART 2
Autor Wiadomość
mrociu Offline
Turysta
*

Ilość postów: 14
Reputacja: Neutral Reputation
ROCK SHOX DART 2
Mam pytanie, czy warto zakupić ten amortyzator, czy polecacie coś innego, oczywiście w podobnej cenie (do 500zł).
05.10.2007 10:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 460
Reputacja: Positive Reputation
RE: ROCK SHOX DART 2
Na Allegro Dart 2 koszuje 239 zł, za tą cene dostaniesz chyba jedynie Suntoura XCR.
Jedyną mocną Dart'a jest jego uznana marka. Poza tym nie oferuje nic, nie ma tłumienia. Za mniej niż 240 zł można kupić lepszą wersje XCR'a z tłumieniem. Amorki te mimo mało prestiżowej marki cieszą się całkiem dobrymi opiniami. Dodatkowo masz wybór między sprawdzonym modelem 2006, a nowym 2007 (który podobno ma być jeszcze lepszy, jednak nie zachwyca czarnym kolorem goleni który po dość krótkim czasie wyciera się). Za taką kwote dostaniesz jeszcze jakiegoś RST, ale nie polecam kupować amorków tej firmy. Mówiłeś o górnej kwocie 500 zł. Znalazłem Rock Shoxa Tora 318 Solo Air, za 550 zł. Co prawda zdejmowany z roweru, ale jest nowy, więc myśle że sie opłaca.
Tu masz kilka aukcji: http://allegro.pl/search.php?string=tora...&country=1
Alternatywą dla nowych amorków mógłby być jakiś używany. Mam na myśli konkrenie jakiegoś Marzocchi. Już za 300-400 zł można dostać jakiegoś starszego Bombera, który mimo, że jest używany posłuży jeszcze bardzo długo. Oto przykładowe aukcje:
http://allegro.pl/item252202724_bomber_z...rzny_.html
http://allegro.pl/item252676846_marzocch...er_z5.html

Jeżeli robisz w ciągu roku dużo kilometrów, powinieneś zastanowić się nad czymś droższym jak Tora, lub Bomber. Jeżeli nie jeździsz dużo to powinien wystarczyć ci jakiś tańszy amor. Tu wybierąłbym między Rock Shoxem bez tłumienia, a Suntourem z tłumieniam, który cieszy się bardzo dobrymi opiniami. Obydwa z pewnością posłużą ci długo, o ile będziesz o nie dbać, czyli regularnie czyścić golenie z kurzu i błota, oraz je smarować (np. brunoxem).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.10.2007 19:09 przez gb.)
05.10.2007 19:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
radion2 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 1
Popieram, mam rock shocka dart 2 w swoim Giancie- sprawuje sie dobrze, ale.. No wlasnie brak tlumienia... sprawdzalem XCR'a u kolegi lepiej to dziala przy szybkim podbiciu koła - nie ma u niego zadnego dźwięku ... u mnie jakieś takie "cyk" jakby metale cos gdzies sie blokowaly...
jednak koniec koncow jeszcze mnie nie zawiodl... (na razie 400km za pasem)

radion2, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Apr 2008.
08.05.2008 14:11
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 859
Dart 2 nie jest zły, bo jest markowySmile Ale w kategorii budżetowych widelców dla mnie najlepiej prezentuje sie Suntour XCR LO. Kartridż jednak daje dużo więcej możliwości, a cena dobra. Poważną wadą jest jedynie masa ponad 2kg. Ale cóż - golenie stalowe, ciężkie. Kartridż tez waży.

Jak mnie pamięć nie myli, były dostępne też RS Dart z blokada skoku TurnKey. Zapewne tam jest zamontowany podobny system tłumienia jak w omawianym XCR'ze.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
09.05.2008 0:47
gb Offline
Administrator

No a za darta z kardridżem (dart 3) trzeba zapłacić prawie 2 razy tyle co za Suntoura.
09.05.2008 10:14
przemu Online
Administrator

Grzesio - były dostępne wersje DART 2 z TurnKey - popatrz na alledrogo.

[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
10.05.2008 11:26
gb Offline
Administrator

No racja nie patrzyłem dokładnie.
10.05.2008 11:40
Impatiens Offline
Turysta
*

Ilość postów: 3
witam bardzo proszę Was o pomoc w przypadku amortyzatora Rock Shox Dart 2 olejówka, z którego od nowości uchodzi olej z goleni. Krople kapią z dolnego regulatora. Jest tam taki regulator z kluczem imbusowym jak wyjmiemy. Nie wiem jak pozbyć sie wycieku. Może można jakoś zablokować go..ja niestety nie znam sie na amortyzatorach. Proszę o pomoc

--------------------------------------------------------------------------------

Impatiens, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since May 2008.
17.05.2008 15:15
przemu Online
Administrator

Prosze pisać raz dany temat. Przenoszę http://forum.mtbikes.info/problem-z-rock...t-488.html
18.05.2008 0:59
Wątek zamknięty 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.