Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rock shox dart 2 czy suntor duro djd 2008?
Autor Wiadomość
..::aDaMo::.. Offline
Turysta
*

Ilość postów: 5
Reputacja: Neutral Reputation
rock shox dart 2 czy suntor duro djd 2008?
Witam,
Pilnie potrzebuję nowego amortyzatora, jednak do wyboru mam tylko te dwa: rock shox dart 2 (100mm, tańszy) lub suntor duro djd 2008 (130mm ale droższy)- długa historia dlaczego

Czytałem możliwie wiele postów na tym i innych forach, jednak wciąż nie są to wyczerpujące informacje, dlatego postanowiłem założyć nowy temat.

Potrzebuję amorka do jazdy w terenie, niewielkich skoków- na prawde tak tylko do rekreacji. Nie skaczę ani często ani profesjonalnie, a także po mieście. W grę wchodzą hopki itd. Moja waga to zaledwie 72 a wiem że to ma wpływ na to jaki amortyzator powinno się kupić. Czy możecie coś doradzić który z tych dwóch amorków będzie odpowiedniejszy? wiem, że są dość ciężkie ale przeszukując internet, na każdej stronie podana była inna waga amortyzatora.

Z góry dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi;] pozdrawiam

P.S
przepraszam za pomyłkę w nazwie amortyzatora... to z rozpędu.. sory bardzo :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.05.2008 15:19 przez ..::aDaMo::...)
22.05.2008 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 868
Reputacja: Positive Reputation
RE: rock shox duro 2 czy suntor duro djd 2008?
Prosze rozszerz mi swoją teorie na temat Rock Shox Duro, niek ojarzę modelu Wink
Ponadto prosze napisz jaką masz ramę - za duży skok tylko zepsuje przyjemnośc z jazdy.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
22.05.2008 14:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Turysta
*

RE: rock shox dart 2 czy suntor duro djd 2008?
z rozpędu po prostu pomyliłem nazwę rock shox'a DART 2 z SR duro Smile sorki

myślałem że im większy skok tym lepszy, ale się nie znam za bardzo;] Niestety nie mam pojęcia jaki rozmiar mam ramy. Nie ma ani na karcie zakupy ani nigdzie, a nie potrafię za bardzo ocenić. Mogę podać co najwyżej wymiary:
od osi korby do góry w strone siodła- 46cm
od siodła dw stronę mostka- 58 cm (oczywiście mierzyłem rurę)
Zdjęcie ( co prawda nie mojego roweru, ale taką ramę mniej więcej posiadam):
http://www.palacecycles.co.uk/bike_image...lt-yz4.jpg

W necie czytałem że rock shox dart 2 waży ponad 2400g a SR duro DJD 2250g, więc chciałem brać suntour'a, ale zupełnie nie mam pojęcia.

..::aDaMo::.., proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since May 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.05.2008 15:44 przez ..::aDaMo::...)
22.05.2008 15:29
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 462
Każda rama jest projektowana pod konkretną wyskokość widelca, zastosowanie widelca z zbyt niskim, lub wysokim skoku może zepsuć geometrię, jak mówi Przemu. Obydwa amortyzatory służą do nieco innej jazdy. RS służy raczej do mniej agresywnej jazdy typu xc, Oczywiście jakąś lekką hopkę o wysokości 10-15 cm pokona, gdy sie uprzeć wytrzyma nawet takie 1 metrowe, ale nie do takiej jazdy został zaprojektowany. W takich warunkach lepiej spisze się Duro, ma więcej skoku, oraz dużo szersze golenie górne które teoretycznie powinny zapewnić większą sztywność, a także trwałość. Można też w nim regulować tłumienie. Duro będzie jednak niezbyt wygodny poczas jazdy pod górę, lub dłuższych tras po asfalcie za sprawą dużego skoku. Można też w nim regulować tłumienie. Różnicami w masie bym się nie sugerował, oba ważą niemało, a w tej klasie cenowej masa jest jednym z ostatnich kryteriów jakie powinno się brać pod uwagę. Masy mogą też różnić się ponieważ często widelec jest ważony bez rury sterowej.

Sam musisz określić czego oczekujesz od widelca i jaki styl jazdy bardziej ci odpowiada, być może dobrym rozwiązaniem byłby amortyzator z regulacją skoku. Jeśli możesz to wrzuć zdjęcie roweru, może uda sie lepiej ocenić który amor będzie odpowiedniejszy, bo o to głównie chodzi. Gdybyś podał widelce podobnej klasy i do takiej samej dyscypliny, zastanawialiyśmy się który jest lepszy pod względem czysto technicznym.
23.05.2008 0:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Online
Administrator

Grzesiu - muszę się z Toba niezgodzić - zwykły Dudo D nie posiada regulacji tłumienia. Wersja E ją miała dopiero. Ale to akurat mało istotny problem.

Wracając do tematu - pokazany przez Ciebie rower to typowa maszyna do jazdy w terenie, ale na pewno nie do dualu. Nie zalecana jest do skakania, gdyż rama projektowana była do innych obciążeń. Stąd tez zaleciłbym widelec o mniejsszym skoku, przeznaczony do typowego XC. Odpuściłbym sobie Duro do zwykłej jazdy, jego 130mm skoku będą tylko na codzień bujac przy podjeździe i szybkeij jeździe. Pożytek z tego na zjeździe nie zrekompensuje tych start energetycznych. Z dwojga złego wziąłbym RS Dart 2, a najlepiej Sr Suntour XCR LO Smile

23.05.2008 0:42
Turysta
*

no ok, rozumiem. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź;]

szczerze to nie mam sprecyzowanego stylu jazdy- tzn nie skacze bez przerwy ani też ciągle nie jeżdżę po małych hopkach.. generalnie jest i to i to. Najczęściej jednak używam rower do jazdy po mieście jednak trochę skaczę- jakieś schody itp. tak dla urozmaicenia dotarcia na miejsce. Potem długa droga do domu, a następnego dnia to samo. Więc wlicza się wszystko ;]

Dwóch amorków do podobnej jazdy nie mogłem wstawić bo właśnie do wyboru mam tylko te dwa i jak już mówiłem w pierwszym poście- długa historia dlaczego;]
pozdrawiam

P.S
miałem suntour XCR jednak nie wiem czy to był LO. Miał za krótką rurę sterową i dlatego wymieniam amortyzator a mam do wyboru tylko te dwa bo tylko te mają sztycę o odpowiedniej długości

..::aDaMo::.., proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since May 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.05.2008 0:51 przez ..::aDaMo::...)
23.05.2008 0:49
przemu Online
Administrator

Wydaje mi się że z tego dwojga lepszy będzie Dart. Po prostu widelec do jazdy. 100mm skoku wystarczy do jazdy po mieście, także do dojazdów będzie OK. Schody życia mu nie uprzykrzą, no chyba że będziesz codzien skakał po te 10stopniWink Wtedy bierz Suntoura. Duro mnie kojarzy sie jednoznacznie z jazda ekstremalną, hopkami, skakaniem w dużych ilościach.

23.05.2008 1:41
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 462
Przemu, wg Tadka na Allegro duro djd 2008 ma regulacje tłumienia powrotu, dlatego tak napisałem.
http://allegro.pl/item370073150_sr_sunto...cena_.html
23.05.2008 9:26
Turysta
*

ok, jak na razie w odpowiedziach przoduje Dart 2 i się do niego w takim razie będę skłaniać... choć te 130 mm duro- kusi Smile)

szczerze to chciałem sobie na koniec wakacji lub może jeszcze przed zakupić ramę bardziej dualową.. ale jeśli to ma popsuć komfort jazdy- czyli jak pisałem dojazdu np do miasta (15km) w którym zawsze jakaś hopka się znajdzie- to może jednak sobie odpuszczę. Ale przecież po to jest podwyższane siodełko ;>

kurczę.. może choć będzie można sprzedać ten sprzęt jak mi się nie spodoba ;]

23.05.2008 9:37
przemu Online
Administrator

Do dualu Duro będzie bardzo dobre. Ale jesli masz takiego Scotta jak na fotce Duro tylko zepsuje geometrie, rower straci sterowność. Stąd zalecam Darta do takiej ramy.

24.05.2008 0:38
Turysta
*

Ok, wezmę darta 2...

Ale jeszcze jedno krótkie pytanie. rower straci na sterowności nawet mając szeroką kierownicę? to chyba powinno tylko ułatwić jazdę. A i jeszcze jedno, mając tak wysoki amor 130mm w jaki sposób będzie to przeszkadzać w zwykłej jeździe? takiej po prostej- asfalt / szuter?

24.05.2008 11:57
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.