..::aDaMo::..
Turysta

Ilość postów: 5
Reputacja:
|
RE: rock shox dart 2 czy suntor duro djd 2008?
z rozpędu po prostu pomyliłem nazwę rock shox'a DART 2 z SR duro  sorki
myślałem że im większy skok tym lepszy, ale się nie znam za bardzo;] Niestety nie mam pojęcia jaki rozmiar mam ramy. Nie ma ani na karcie zakupy ani nigdzie, a nie potrafię za bardzo ocenić. Mogę podać co najwyżej wymiary:
od osi korby do góry w strone siodła- 46cm
od siodła dw stronę mostka- 58 cm (oczywiście mierzyłem rurę)
Zdjęcie ( co prawda nie mojego roweru, ale taką ramę mniej więcej posiadam):
http://www.palacecycles.co.uk/bike_image...lt-yz4.jpg
W necie czytałem że rock shox dart 2 waży ponad 2400g a SR duro DJD 2250g, więc chciałem brać suntour'a, ale zupełnie nie mam pojęcia.
..::aDaMo::.., proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since May 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.05.2008 15:44 przez ..::aDaMo::...)
|
|
| 22.05.2008 15:29 |
|
gb
Administrator

Ilość postów: 462
Reputacja:
|
Każda rama jest projektowana pod konkretną wyskokość widelca, zastosowanie widelca z zbyt niskim, lub wysokim skoku może zepsuć geometrię, jak mówi Przemu. Obydwa amortyzatory służą do nieco innej jazdy. RS służy raczej do mniej agresywnej jazdy typu xc, Oczywiście jakąś lekką hopkę o wysokości 10-15 cm pokona, gdy sie uprzeć wytrzyma nawet takie 1 metrowe, ale nie do takiej jazdy został zaprojektowany. W takich warunkach lepiej spisze się Duro, ma więcej skoku, oraz dużo szersze golenie górne które teoretycznie powinny zapewnić większą sztywność, a także trwałość. Można też w nim regulować tłumienie. Duro będzie jednak niezbyt wygodny poczas jazdy pod górę, lub dłuższych tras po asfalcie za sprawą dużego skoku. Można też w nim regulować tłumienie. Różnicami w masie bym się nie sugerował, oba ważą niemało, a w tej klasie cenowej masa jest jednym z ostatnich kryteriów jakie powinno się brać pod uwagę. Masy mogą też różnić się ponieważ często widelec jest ważony bez rury sterowej.
Sam musisz określić czego oczekujesz od widelca i jaki styl jazdy bardziej ci odpowiada, być może dobrym rozwiązaniem byłby amortyzator z regulacją skoku. Jeśli możesz to wrzuć zdjęcie roweru, może uda sie lepiej ocenić który amor będzie odpowiedniejszy, bo o to głównie chodzi. Gdybyś podał widelce podobnej klasy i do takiej samej dyscypliny, zastanawialiyśmy się który jest lepszy pod względem czysto technicznym.
|
|
| 23.05.2008 0:07 |
|
gb
Administrator

Ilość postów: 462
Reputacja:
|
|
|
| 23.05.2008 9:26 |
|
..::aDaMo::..
Turysta

Ilość postów: 5
Reputacja:
|
ok, jak na razie w odpowiedziach przoduje Dart 2 i się do niego w takim razie będę skłaniać... choć te 130 mm duro- kusi  )
szczerze to chciałem sobie na koniec wakacji lub może jeszcze przed zakupić ramę bardziej dualową.. ale jeśli to ma popsuć komfort jazdy- czyli jak pisałem dojazdu np do miasta (15km) w którym zawsze jakaś hopka się znajdzie- to może jednak sobie odpuszczę. Ale przecież po to jest podwyższane siodełko ;>
kurczę.. może choć będzie można sprzedać ten sprzęt jak mi się nie spodoba ;]
..::aDaMo::.., proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since May 2008.
|
|
| 23.05.2008 9:37 |
|