Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RST GILA T6 czy T7 100mm?
Autor Wiadomość
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
Reputacja: Neutral Reputation
RST GILA T6 czy T7 100mm?
Mam w planie zmienic amorek przedni, nie ukrywam ze nie posiadam za wielkich środków bo jest to marne 150 zł. No ale pasuje zmieni bo obecny ma 50 mm skoku i jest za twardy. Moją uwagę przyciągnęły wymienione w opisie modele firmy RST.

http://allegro.pl/item310028249_rst_gila...atis_.html

http://allegro.pl/item308626284_bikesyl_...la_t5.html

Cena ich jest podobna. Bardziej nastawiam się na T7, chyba ze macie coś innego w takiej cenie? Może lepiej kupi używany? Jest kilka modeli na allegro.

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
10.02.2008 14:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
Reputacja: Positive Reputation
RE: RST GILA T6 czy T7 100mm?
Nie zawracaj sobie głowy rst. Za około 150 zł mozesz kupić Suntoura XCR. Zależnie od wersji będą troszkę droższe lub tańsze, ale nawet w wersji bez tłumienia to i tak lepszy wybór niz rst. Z resztą te rst też nie mają tłumienia.

A oto ten amorek:
http://allegro.pl/item305987090_suntour_...orze_.html

http://allegro.pl/item304970671_suntour_..._cena.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.02.2008 17:34 przez gb.)
10.02.2008 17:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Grzesiu - moment, moment - nie spiesz sie tak z propozycją. Pierwsze moje pytanie do mcgawroni - jaką masz ramę? Jaki to typ roweru? Jestes świadom tego jak skok 100mm, bądź nawet 120 zmieni geometrie? Jeśli to nie jakiś dual, bądź maszyna tego pokroju to może być cięzko - rower 'zmieni się'. Trzeba uważać. Jednak bądź co bądź - zgodze się z Grzegorzem - Sr będzie lepsza opcją aniżeli RST. Lepiej to działaSmile Choć od siebie zalecił ym wersje XCR LO. Ale ona troszkę droższa, jednak blokada bardzo sprawna, przydaje się.
10.02.2008 22:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Z ta geometrią bym nie przesadzał, wiadomo że przod sie podniesie Pfft . Chcąc zachować geomtrie musiałby zamontować np. cos takiego: http://allegro.pl/item304641414_marzocch...akow_.html
Ale wątpie czy jest takim miłosnikiem staroci, żeby chciał doprowadzac amorek do stanu uzywalności.
XCR LO mają 100 mm. Można też poszukać modelu 2006, te też występowały w wersjach 100mm.
10.02.2008 22:55
przemu Offline
Administrator

grzesiu - nie przesadzam. Wiem co stało sie u mnie po zmianie z 80. Jak Psylo ustawie na 120 to nie ten sam rower. A tutaj jeśłi było 50, a wsadzimy 120, na stałe?
10.02.2008 23:19
gb Offline
Administrator

Myślę że jeśli mcgawroni zdecydowal się na kupno amora to rozważył wszystkie za i przeciw. Jeździć na klockowatym rst z 50 mm skoku do przyjemności nie nalezy, więc fakt że nowy amor będzie pracował nareszcie tak jak powinien, będzie przeważać nad faktem, że geometria może ulec zmianie. Pozatym nie wszyscy lubią leżeć na rowerze. Grin
10.02.2008 23:35
przemu Offline
Administrator

Pozwól Grzesiu że nie będe komentował Twojej poprzedniej wypowiedzi... Jest poniżej poziomu krytyki.
11.02.2008 1:07
gb Offline
Administrator

Toungue RE: RST GILA T6 czy T7 100mm?
Dobra dobra nie będziemy się tutaj kłócić Pfft
Może sam zainteresowany niech się wypowie czego oczekuje od amora, jak jeździ i czy 120 to nie będzie za duzo jak dla niego.
Jak podaje Suntour na swojej stronie XCR bez blokady występuje w 3 wersjach skoku 80, 100, i 120 mm. Na allegro wszystkie bez blokady to 120 mm. Są wersje 100mm ale z blokadą, za około 220 zł.
Jeśli chcesz dozbieraj te 70 zł i będziesz miał XCR'a z blokadą i tłumieniem, myślę że warto. Możesz też poszukać XCRA z mniejszym skokiem w sklepach intrnetowych. albo jeśli odpowiada ci 120 mm kupić na allegro.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2008 12:03 przez gb.)
11.02.2008 11:58
mcgawroni Offline
Pomykacz

Widzę Panowie ze mój temat pobudził Was do ostrych konwersacji, oby nie doszło do rękoczynów hehe. Co do amortyzatorów i zmianie geometrii no to cóż mogę powiedziec, człowiek uczy się na błędach - zwłaszcza swoich. Jeśli coś będzie nie tak no to tylko ja będę żałowałSmile Jak na razie skończyło się na SrSUNTOUR DURO E 130mm `07 od znajomego za 140 zł. Stwierdził, że nie dla niego takie jeżdżenie i przerzucił się na szosę Smile

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
11.02.2008 12:01
przemu Offline
Administrator

Gratuluję zakupuSmile A my, myślę że się już więcej nie pokłucimyGrin Napisz parę słów jak się sprawuje sprzęt.
11.02.2008 12:10
mcgawroni Offline
Pomykacz

zanim znajdę chwilę żeby go zamontować to pewnie tydzień minie, a wyprobować to już w ogóle mnie chyba Święta zastaną... Trzymać kciuki bo egzaminy z chemii i matmy się zbliżają :/

Ale oczywiście napiszę całe przeżycia emocjonalne Pfft

pozdro

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2008 12:17 przez mcgawroni.)
11.02.2008 12:15
przemu Offline
Administrator

Powodzenia na egzaminach, mnie tez jeszcze coś zostało - i to tez chemia Grin

A amora zakładaj i testuj, choćby kawałek na początek - warto, warto. Od nauki oderwać się dla rozluźnieniaSmile
11.02.2008 13:00
mcgawroni Offline
Pomykacz

Mógłbym się dowiedzieć na czym polega tłumienie olejowe? I co to znaczy, że:
Regulacja : Napięcie wstępne sprężyny/Regulacja tłumienia powrotu?

Jeśli chodzi o amortyzatory to jestem całkowicie zielony, nigdy nie rozbierałem...

11.02.2008 14:25
gb Offline
Administrator

Tłumienie działa tak samo jak amortyzatory w samochodzie. Bez nich auto bujałoby się jak szalone ponieważ taka jest charakterystyka samych sprężyn.
W tłumieniu olejowym za tłumienie odpowiada specjalny olej który przelewając się przez specjalne zawory, spowalnia ruchy amortyzatora.
W amortyzatorach rowerowych stosuje się 2 główne systemy tłumienia:
Kardridż - zamknięta konstrukcja z olejem w środku, wkładana do amortyzatora. Wadą jest to, że amortyzator ma bardzo kiepskie smarowanie i co jakiś czas trzeba go czyścić i smarować, aby utrzymać dobrą charakterystyke pracy i zapobiec zbyt szybkiemu zużywaniu.
Kąpiel olejowa - zawory są umieszczone bezpośrednio w amortyzatorze, jego zaletą jest to, że oprócz tłumienia smaruje amortyzator od środka dając płynną pracę i przedłuża jego trwałość, jednocześnie konieczne jest stosowanie dobrych uszczelek aby olej nie wyciekał, oraz do środka nie dostawał się brud.

Napięcie wstępne dotyczy tego jak bardzo ściśnięta jest sprężyna, im większe tym więcej siły należy przyłożyć aby amortyzator ugiąć, dzięki tej regulacji można ustawić odpowiedni SAG czyli wartośc o jaką ugina sie amortyzator gdy wsiądziemy na rower, oczywiście zależy to od masy bikera i jest niezbędne do poprawnej pracy amortyzatora.

Tłumienie powrotu - jak szybko widelec powraca do góry po ugięciu. Niskie tłumienie, lub jego brak dają efekt odbijania amora do góry, jeśli tłumenie jest duże amortyzator wraca dość powoli.
W amorach bez tłumienia za tłumienie odpowiada jedynie tarcie goleni górnych o tuleje ślizgowe, czasem elastomer.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2008 20:40 przez gb.)
11.02.2008 17:16
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.