Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RST OMEGA TNL czy SUNTOUR XCR
Autor Wiadomość
GeKoN_34 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 3
Reputacja: Neutral Reputation
RST OMEGA TNL czy SUNTOUR XCR
Witam,
Chciałem się zapytać, który amortyzator przedni jest lepszy ten http://www.allegro.pl/item191596725_rst_...0_zl_.html czy ten http://www.allegro.pl/item188486804_sunt...niej_.html

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.05.2007 16:51 przez przemu.)
06.05.2007 7:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
amade Offline
Turysta
*

Ilość postów: 10
RE: RST OMEGA TNL czy SUNTOUR XCR
jakkolwiek by tego nie ująć, zarówno jeden jak i drugi nie zachwycają

1. do czego będziesz używał tego sprzętu? od tego zależy wiele, niemniej jednak...

obydwa amortyzatory są niebagatelnie ciężkie - to ważne, bo przy dłuższych wycieczkach jest to odczuwalne - lepiej wypada tu RST bo jest około 300 gram lżejszy

tłumienie cierne zastosowane w suntourze... hm... jakby tego nie określić bez przekleństw -> cytat z katalogu rowerowego 2007 bikeboard: "wydajne w widelcach o małym skoku (do 70 mm -tu 120mm przyp.-); w niskich temperaturach elastomery twardnieją; brak możliwości dopasowania tłumienia do stylu jazdy", bo o tym, że to lekkie, bezobsługowe i nieskomplikowane to wiemy - ale dla mnie to żadne zalety - po prostu nic nie da się z tym zrobić Smile

"polepszona sztywność widelca" ze str. allegro z sutourem poprzez tępe poszerzenie średnicy goleni - ymmm... ekstatycznie...

RST Omega TnL - katalogowo 2x droższa - tu w promocji, nieco lżejsza

Omega posiada nieco węższe golenie (28.6 a w SR 30mm) przez co może tracić na sztywności, jednak wątpię abyś to odczuł jakoś konkretnie (to co na początku - zależy do czego)

Ten model RST ma hydrauliczne tłumienie - jakkolwiek za tę cenę nie jest ono może jakieś rewelacyjne, ale na pewno o niebo lepsze niż cierne

no i kluczowa sprawa - RST ma blokadę skoku Smile to przydatna sprawa na podjazdach, gdzie nie chcesz aby Cię chybotało na prawo i lewo ani siła Twoich nóg nawet częściowo nie szła w amortyzator

ze swej strony pragnę dodać, że jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem RST Omega SL (nie stać mnie obecnie na inny po prostu Grin ) i po przygodach na różnych szybciej przejechanych większych dziurach blokada przestała działać - przestawiła się na tryb "zabójcy" - po 'dobiciu' włącza się i blokuje - a to następuje tylko w pozycji początkowej (bez ugięcia) więc wystrzelam raz na jakiś czas... Choć podejrzewam, że RST już poradziło sobie z tego typu problemem Smile

ja ze swojego RST jestem wbrew pozorom zadowolony - za ówczesną cenę i tak daje z siebie dużo więcej niż można by przypuszczać, za RST w tym przypadku przemawia tłumienie, waga i blokada - przydatny gadżet oraz CENA - 30 zł różnicy to niewiele

warto też się zastanowić ile chce się mieć skoku - jak dla mnie 120 mm zbyt buja Frown

no ale wybór należy do Ciebie Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.05.2007 17:51 przez amade.)
06.05.2007 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
marcin_grafik Offline
Turysta
*

Ilość postów: 4
witam,
chcialbym uzupelnic temat pytajac sie o porownanie tych amortyzatorow:

RST Omega TNL olej (podany byl wyzej)

Suntour XCR 120mm 2007 z blokada

Suntour XCR lo (blokada) 100mm model 2006

Suntour XCR 100mm lo (blokada) model 2007

SUNTOUR XCP 75 LO (blokada) 100mm model 2005

sa w podobnej cenie wiec liczy sie tylko, ktory lepiej dziala i jest mocniejszy. Jezeli chodzi o styl jazdy to skoki wyzsze niz 0,5m nie wchodza w gre Pfft Glownie jazda po miescie i szosa (czasami jakas przejazdzka po lesie) Liczy sie dla mnie dobre dzialania, na np kocich lbach.
I dobrze by bylo gdyby nie dobijal przy 30-40km/h i wjechaniu w dziure (tak jak moj obecny zoom LOL).
08.05.2007 16:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 786
Reputacja: Positive Reputation
Od razu powiem że żaden z tych widelców nie jest przeznaczony do skoków. Są raczej do XC. Ich konstrukcja nie jest na tyle mocna aby wytrzymać częste i mocne obciążenie - weźmy pod uwagę choćby plastikowe tuleje ślizgowe - szybko je wybijesz i będzie luz. Jednak sporadycznie nic sie nie powinno stać.
Od siebie powiem, że jeździłem kiedyś na XCR LO z 2006 roku z roweru Kross i wrażenia mam pozytywne. Działał całkiem fajnie, szczególnie jak na widelec za taką kasę. Bez porównania z innymi tanimi. Z podanych przez Ciebie modeli nie wiem czy nie wybrałbym najchętniej tego XCR'a Skok 100mm wystarczy, poza tym spowoduje większą sztywność. Do tego przydatna blokada i kartridż olejowy. Czarna anoda na goleniach wygląda łądnie jednak z czasem będzie się ścierać - ale to tylko kwestia wrażeń wzrokowych, nie jezdnych. I co ważne, widelec przy 120mm skoku mający dość miękka sprężynę będzie bujał na podjazdach i utrudniał je. Mało tego - podniesie dość mocno główkę ramy - dlatego zalecam XCR 100mm Smile

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
08.05.2007 21:46
GeKoN_34 Offline
Turysta
*

Suntour XCR 100mm lo (blokada) model 2007 jest ten widelec na koła 24' ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.05.2007 6:52 przez GeKoN_34.)
09.05.2007 6:50
marcin_grafik Offline
Turysta
*

Niestety nie ma xcr'a na 24"

ze strony suntoura na 24" jest tylko to:

SF7-CR750 700C

SF-M2000

SF-XCU
09.05.2007 9:42
GeKoN_34 Offline
Turysta
*

a co się stanie jeśli założę amortyzator 26' na koło 24' ?
09.05.2007 16:45
marcin_grafik Offline
Turysta
*

GeKoN_34 napisał(a):Suntour XCR 100mm lo (blokada) model 2007 jest ten widelec na koła 24' ?

GeKoN_34 napisał(a):a co się stanie jeśli założę amortyzator 26' na koło 24' ?

nie beda Ci pasowaly hamulce v-brake i ogolnie mocno podniesie sie rama. (rower bedzie wygladal jak do dualu ;P)
09.05.2007 21:46
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.