jakkolwiek by tego nie ująć, zarówno jeden jak i drugi nie zachwycają
1. do czego będziesz używał tego sprzętu? od tego zależy wiele, niemniej jednak...
obydwa amortyzatory są niebagatelnie ciężkie - to ważne, bo przy dłuższych wycieczkach jest to odczuwalne - lepiej wypada tu RST bo jest około 300 gram lżejszy
tłumienie cierne zastosowane w suntourze... hm... jakby tego nie określić bez przekleństw -> cytat z katalogu rowerowego 2007 bikeboard: "wydajne w widelcach o małym skoku (do 70 mm -tu 120mm przyp.-); w niskich temperaturach elastomery twardnieją; brak możliwości dopasowania tłumienia do stylu jazdy", bo o tym, że to lekkie, bezobsługowe i nieskomplikowane to wiemy - ale dla mnie to żadne zalety - po prostu nic nie da się z tym zrobić
"polepszona sztywność widelca" ze str. allegro z sutourem poprzez tępe poszerzenie średnicy goleni - ymmm... ekstatycznie...
RST Omega TnL - katalogowo 2x droższa - tu w promocji, nieco lżejsza
Omega posiada nieco węższe golenie (28.6 a w SR 30mm) przez co może tracić na sztywności, jednak wątpię abyś to odczuł jakoś konkretnie (to co na początku - zależy do czego)
Ten model RST ma hydrauliczne tłumienie - jakkolwiek za tę cenę nie jest ono może jakieś rewelacyjne, ale na pewno o niebo lepsze niż cierne
no i kluczowa sprawa - RST ma blokadę skoku

to przydatna sprawa na podjazdach, gdzie nie chcesz aby Cię chybotało na prawo i lewo ani siła Twoich nóg nawet częściowo nie szła w amortyzator
ze swej strony pragnę dodać, że jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem RST Omega SL (nie stać mnie obecnie na inny po prostu

) i po przygodach na różnych szybciej przejechanych większych dziurach blokada przestała działać - przestawiła się na tryb "zabójcy" - po 'dobiciu' włącza się i blokuje - a to następuje tylko w pozycji początkowej (bez ugięcia) więc wystrzelam raz na jakiś czas... Choć podejrzewam, że RST już poradziło sobie z tego typu problemem
ja ze swojego RST jestem wbrew pozorom zadowolony - za ówczesną cenę i tak daje z siebie dużo więcej niż można by przypuszczać, za RST w tym przypadku przemawia tłumienie, waga i blokada - przydatny gadżet oraz CENA - 30 zł różnicy to niewiele
warto też się zastanowić ile chce się mieć skoku - jak dla mnie 120 mm zbyt buja
no ale wybór należy do Ciebie