Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Składać nowy, czy dalej ładować w stary?
Autor Wiadomość
Toffik Offline
Turysta
*

Ilość postów: 3
Reputacja: Neutral Reputation
Składać nowy, czy dalej ładować w stary?
Witam Smile.

Co by dużo nie mówić, to na forum jestem nowy. Zarejestrowałem się, bo sezon się zbliża, niedługo będzie można grzebać, a tu się dylemat pojawia: Może złożyć sobie nowy rowerek? Ten obecny już swoje parę latek ma. Kiedyś był ojca, ale jak tylko podrosłem na tyle, żeby na nim jeździć, to żem go sobie beszczelnie przywłaszczył Smile. Od początku przy nim grzebałem, nałogowo modyfikowałem, co w sumie zaowocowało znacznymi zmianami. Ze starego sprzętu została już prawie tylko rama i widelec. Kondycja spadła mu mocno zeszłej jesieni. Było już za zimno, zeby przy nim grzebać, a jednocześnie za ciepło, żeby pokonać lenistwo i chodzić na piechotę Smile. Korba złapała luzy, tylne koło się rozcentrowało, a w łapki za zimno, żeby to poprawić. Pedały spękały.
Po załączonych zdjęciach można się mniej więcej zorientować co to. Rama z główką na 1 cal. Przerzutki zdjąłem 2 lata temu, bo i tak cały czas jeździłem na jednym przełożeniu, 38x14, chociaż ostatnio kiedyś wskoczyło mi na 48x14 i teź tak jeździłem jakiś czas Smile.
Moje potrzeby? Jeżdzę głównie w mieście, czasem wypady za miasto. Teren nieco pagórkowaty, wszak dusza single-speed Wink. Przełożenie w okolicach 3:1, może ciutkę mniej. Czasami nachodzi mnie ciekawość jak by to było z amortyzowanym widelcem, ale na 1 cal za dużego wyboru nie ma. No i trochę się boję, coby za miękki nie był.
Pierwsza opcja, którą bym chciał przedyskutować: Co byście poradzili, gdybym chciał składać nową maszynkę? Jakie części? Specjalnie nie podaję kwoty, jaką jestem w stanie wydać, bo coś takiego to na razie sprawa dyskusyjna. Chcę zobaczyć, ile wyjdzie z waszych wyliczeń, bez sugerowania się moimi możliwościami. Po prostu spróbujmy coś rozsądnie pod moje potrzeby skonfigurować Smile.

Toffik, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Mar 2008.
18.03.2008 18:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
RE: Składać nowy, czy dalej ładować w stary?
Ekhmmm... Drogi Toffik`u

Z mojego doświadczenia powiem Ci tak: robienie nowego roweru ze starego to tak samo jakbyć chciał ze tarego auta zrobić nowe. Inwestycja poprostu nieopłacalna. Ja w mój rower włożyłem ponad 1000 zł na chwilę obecną a i tak nie jest taki jakbym chciał. Patrząc na Twój rower powiem Ci że mógłbymś zaoszczędzić ewentualnie na kołach i hamulcach. Na oponach może też, tylko zamień sobie tylną bo masz chyba odwrotniePfft Powiem Ci tak: uzbieraj tak 1200-1300 zł, może rodzice coś dołożą i kup sobie nowy rower w sklepie. Składanie ma to do siebie że osobne części wychodz drożej niż kupno całego roweru. Ale zobaczmy co inni na to...

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
18.03.2008 19:27
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 588
Reputacja: Positive Reputation
Niestety wszystko zależy jaki masz budżet.
Twój rower nie jest taki zły, i przy wymianie części na nowe mógłby jeszcze z powodzeniem służyć. Mówisz że podobają ci sie single speedy. Możesz kupić korbę z 1 tarczą, do tego założyć fajne koło, z nową piastą i do niej założyć wolnobieg również 1 rzędowy. Przerzutki wyrzucić, dokupić metalowe pedała na łozyskach kulkowych. I rower będzie dalej jeździł. Myślę że na to wydałbyś 300-400 zł.
Amortyzatory na 1 cal to głównie tanie konstrukcje i lepiej nie zaprzątać sobie nimi głowy. Alternatywą mogłyby być amorki z rozbieraną koroną - głównie starsze Marzocchi. Wystarczy wyjąć starą rurę i założyć nową na 1 cal, pewnie będzie potrzebna tulejka redukcyjna.

W przypadku składania nowego roweru masz duże pole do manewru.
Ja sam wybrałbym jakaś ramę mtb, za około 400-500 zł, do tego widelec sztywny za 50-100 zł, lub amortyzowany (coś pokroju Rock Shox Tora za 500-600 zł).
Na komplet kół przyjdzie wydać 200-300 zł.
Jeśli chodzi o napęd to możesz wybierać między single speedem a zwykłym napędem z biegami. Single speed będzie tańszy, bo nie musisz kupować przerzutek i manetek, a to oszczęność rzędu nawet 300-400 zł. Wolnobiegi i korby jednorzędowe są też tańsze od wielorzędowych. Na napęd wydasz ok 200 zł razem z suportem.

Do tego trzeba stery odpowiednie do ramy, mostek. To wydatek max 100 zł Hamulce i klamki, a także kierownice w zasadzie możesz przełożyć ze starego roweru, nie wiem w jakim są stanie. Do tego dochodzi łańcuch, najlepiej przeznaczony pod single speeda, będzie szerszy i grubszy a dzięki temu trwalszy. Kolejna sprawa to opony, na miasto założyłbym jakieś nacinane sliki ale żeby miały dużą szerokość , może to być np. Kenda Flame w rozmiarze 2.125 cala zapłacisz za nie 50-60 zł. Została sztyca i siodełko, i inne drobne rzeczy. Pamiętaj też serwisie, niektórych rzeczy nie zrobisz sam chyba że masz odpowiednie narzędzia i umiejęności.

Wg. moich pobieżnych wyliczeń na taki rower bez amortyzatora wydałbyś ok 1200 zł. W przypadku dobrego amortyztora cena wzrosłaby do 1600, max 1700, ale pewnie w rzeczywistości uda ci się złożyć taki rower dużo taniej.

Na marginesie spórz na takiego Krossa, myślę że dla twoich potrzeb byłby idealny:
http://www.kross.pl/index.php?Page=536&g...17&kod=209

Niestety cena dość wysoka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2008 19:49 przez gb.)
18.03.2008 19:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
czyli sam widzisz że części są droższe niż nowy rowerGrin

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
18.03.2008 20:44
gb Offline
Administrator

mcgawroni napisał(a):czyli sam widzisz że części są droższe niż nowy rowerGrin

No jest droższy ale wtedy mamy sprzęt taki jaki chcemyGrin
Poza tym gdyby zdecydował się składać taki rower zawsze może póść do jakiegoś większego sklepu z dobrym asortymentem i serwisem i złożyć go w tym sklepie. Myślę że mógłby wtedy liczyć na niezłe rabaty. Ale niestety nie w każdym sklepie tak się da.
18.03.2008 23:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Toffik Offline
Turysta
*

No dobra, powiedzmy, że chcę wreszcie przerobić swój rower na single speeda z prawdziwego zdarzenia. Jak panowie to widzą? Kombinować z tym wolnobiegiem z tyłu, czy może piasta też do wymiany? Linki poglądowe do części bardzo mile widziane Smile.

Toffik, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Mar 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.03.2008 10:00 przez Toffik.)
19.03.2008 0:00
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,109
Ja jestem na tak - zrób singlespeeda - do miasta będzie dobry. A może ostre koło? Grin To by był dopiero sprzęt. A ponad to zastanowiłbym się nad wymianą tylko części wymagających poprawy - koło, korba, właśnie ten wolnobieg, pedała.
Zauważ - dużo jeździsz po mieście - rower często pewno zostaje przypięty do jakiegoś elementu zabudowy. Tak jeśli będzie obwieszony super sprzętem to jego zniknięcie to tylko kwestia czasu. A chyba nie warto poświęcać ukochanego sprzętu. Dlatego ja przerobiłbym to co jest na rower sprawny, dobry do jazdy ale nie rzucający się w oczy. Zamontował wytrzymały osprzęt, ale nie rzucający się w oczy. Może tak jak mówisz właśnie singlespeeda?

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
20.03.2008 2:51
Toffik Offline
Turysta
*

Panowie - mam problem z zakupem korby. Potrzebne mi są 44 zęby, mocowanie na kwadrat i żeby blat nie był za wąski, bo muszę założyć szeroki łańcuch i nie chcę, żeby mi się kolebał. Jesteście w stanie doradzić? Ciężko mi coś znaleźć.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.04.2008 11:48 przez Toffik.)
05.04.2008 17:06
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,109
Jak głosi opis w internecie:
Cytat:Korba, suport, przednia tarcza

Do ostrego koła nadaje się praktycznie każda korba. Najlepsze są korby dedykowane do rowerów z jednym przełożeniem, gdyż pozwalają utrzymać prosta linię łańcucha. Niektórzy polecają stosować krótkie korby (korby stricte torowe mają zwykle długość 165mm, a szosowe, czy MTB zaczynają się od 170mm). W ten sposób minimalizuje się ryzyko zahaczenia o grunt, choć w tym wypadku większe znaczenie ma geometria ramy i wielkość pedałów.

W wypadku stosowania korb MTB lub szosowych tarczę należy montować jak najbliżej ramy, wtedy łańcuch jest najmniej skrzyżowany. Jeżeli jest miejsce, można nawet pokusić się o stosowanie podkładek przesuwających tarczę jak najbliżej osi symetrii roweru. Aby zapewnić jak prostą linię łańcucha najlepiej stosować krótkie suporty. Oczywiście, trzeba uważać, żeby nie przesadzić - tryb nie może zawadzać o ramę.

Z przednią tarczą nie ma większych kłopotów: założyć można taką jaka pasuje. Nie ma problemu z mieszaniem szerokiego łańcucha z wąską tarczą - taki zestaw pracuje bardzo dobrze, ale perfekcjoniści mogą szukać szerokich tarcz.

Kupując korbę trzeba pamiętać, że im większa liczba zębów z przodu i im mniejszy pająk, tym całość jest mniej sztywna. Dlatego nie ma sensu montować do korb MTB tarczy z 52 zębami, o ile pasujące wymiarem w ogóle będzie można znaleźć.

Może poszukaj jakiejś korby do dualu? I daj do tego duzą koronke.

[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
06.04.2008 1:03
gb Offline
Administrator

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.04.2008 15:49 przez gb.)
06.04.2008 15:45
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.