Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szukam dobrych kół
Autor Wiadomość
Shagrath Offline
Pro Turysta
**

Ilość postów: 127
Reputacja: Positive Reputation
szukam dobrych kół
Zaczynam spokojnie rozglądac sie za kołami byc moze na przyszły sezon,no ale do rzeczy.
Po pierwsze na kołach się nie znam,znam to ja się na muzyceSmilewinkgrin,wiem oczywiscie ze naj.to Mavic,piasty DT i tyle,no ale na takie na szczęscie mnie nie stac.
Zastanawiam się nad XT czy są dosc dobre jak na swoją cene?
Obecnie posiadam WH-M505 czyli Deore piasty te same i czy waszym zdanie róznica pomiędzy Deore a XT jest wyrazna?
Czy warto przesiadac sie z Deore na XT?
Bardzo waznym dla mnie czynnik to cena/jakosc.
Oczywiscie moge rozwazyc koŁa innych firm w tym Mavic tak do 1000 max za komplet i czy warto kupic komponenty osobno i dac do naplecenia?

http://www.youtube.com/watch?v=eAmMcBQavKE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.06.2008 0:01 przez Shagrath.)
31.05.2008 23:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 430
RE: szukam dobrych kół
Wszyscy których znam używają piast xt, przynajmniej z tyłu, więc chyba są dobre(niestety mnie póki co na takie nie staćGrin). Cenowo XT jest mniej więcej 2 razy droższe od Deore, zarówno przednia jak i tylna, ale chyba są warte swojej ceny.
01.06.2008 8:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
hudy Offline
Administrator

Ilość postów: 80
1. Składaki można do siebie lepiej dopasować.
2. Jeśli komplety to coś w stylu kół DT - złożone ze stockowych, powszechnie dostępnych części, nie sprawiających problemów w przypadku wymiany. Kupić koła - to jedno, a utrzymać to drugie.
3. Na przód nada się "cokolwiek" na łożyskach maszynowych. Tanio i pewnie.
4. Z tyłem bywa różnie - dobre piasty na maszynach kosztują duże pieniądze. Dlatego zostaje zaryzykować - coś tańszego na maszynach z nadzieją, że nie padnie bębenek, lub też Shimano XT lub XTR.
5. Koła za 1000 zł v'ki: Na tył DT onyx (399zł), na przód "Coś na maszynach" (do 100 zł, ale można i za 50 zł), zostaje 500 zł na obręcze i szprychy. Obręcze według uznania wagowego. Max 300 zł za dwie. i zostaje 200 (210 zł) na szprychy - co nam daje 72 szprychy po 3 zł. Można kupić komplet DT Competition (wtedy zostaje 72 zł, na przykład na jeszcze lepszą piastę przednią lub tylną, ewentualnie obręcz), lub też mieszankę szprych DT Comp na tył i DT Revo na przód. Choć chyba szprychy to wolałbym Sapim.

http://www.hudy.ovh.org
01.06.2008 10:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Shagrath Offline
Pro Turysta
**

Znalazłem nawet na allegro DT onyx za 259zł na 36 otwory,a obręcze pewnie Mavic?
Chyba pozostaje mi zacząc od tylnego koła,ale spokojnie.
Hubert teraz mi wytłumacz jak pastuch krowie Pfft jaka jest róznica między piastami XT a DT onyx,chodzi mi oczywiscie o trwałosc i opory toczenia.
Wiem ze potrzebuje na tył pancerne koło,waze z rowerem blisko 100kg

01.06.2008 14:23
hudy Offline
Administrator

Podstawowa różnica jest taka, że DT oparte jest na łożyskach maszynowych. Czyli ustandaryzowanych - dostępnych w każdym sklepie motoryzacyjnym. Dbanie o prawidłowe toczenie się takiej piasty ogranicza się do wymiany kilku łożysk (koszt 10 zł za łożysko) raz na kilka lat nawet - w zależności od intensywności użytkowania. Przez okres użytkowania łożyska są całkowicie bezobsługowe.
XT oparte jest na systemie konusów, bieżni i kulek. Tak więc łożysko jest też kulkowe. Ale dla odmiany jedną bieżnię stanowi powierzchnia korpusu piasty, a drugą konus nakręcany na oś. Pomimo, że uszczelniania piast Shimano są naprawdę dobre to i tak przegrywają w starciu z uszczelnieniem typu RS w łożyskach maszynowych. Taką piastę należy regularnie serwisować (nawet dwa razy w sezonie i po każdym większym błocie) jeśli chce się jeździć jak najdłużej na jednym komplecie kulek i konusów. Fakt, że ich wymiana jest nieco tańsza od wymiany łożysk (i tak zmienia się je raz na ruski rok, więc różnica 20 zł w serwisie to żadna różnica). Ale moim zdaniem bezobsługowość przemawia bardzo, ale to bardzo za maszynówkami. Sprawą bębenków nie będę się zajmował, bo obydwie firmy produkują bębenki, które raczej trudno zepsuć. Po prostu działają i działają. Trzeba bardzo styrać rower w ciężkich warunkach żeby bębenek którejś z tych piast odmówił posłuszeństwa.

Do obręczy Mavica troszkę się zraziłem. Po tym jak złożyłem sobie komplet kół na mavic x317 disc zostało mi bicie góra - dó około 0.75mm na sprawie. Myślałem, że popełniłem błąd w sztuce, ale po konstultacjach z ludźmi, którzy składają więcej kółek ode mnie dotarliśmy do tego samego wniosku - obręcze Mavica i DT już tak mają. I nie da się z tym nic zrobić. Za to w obręczy AlexRims, którą centrowałem - nic takiego nie było. Bicie góra dół miało 0.2 mm. Obydwie te wartości są normalnie niewyczuwalne w jeździe, ale w momencie kiedy składam koła przez cały weekend żeby dwukrotnie przewyższyć standardowe normy to takie coś irytuje. Mimo to polecę Mavici lub właśnie DT.

Z Mavicami jest tak, że raz zaplecione są proste bardzo bardzo długo. Za to przy cięższych uderzeniach lubią pęknąć. DT trzeba częściej podcentrowywać, za to jest bardziej sprężyste i chyba nieco lepiej znosi duże obciążenia. Ale ma to znaczenie dopiero w cięższych dyscyplinach kolarstwa. Dlatego dla Ciebie nie będzie to miało znacznia Smile Jeśli będziesz szukał jednak nieco bardziej ekonomicznego rozwiązania - AlexRims i na pewno nie będziesz zawiedziony. Przy wyborze obręczy radzę zerknąć tylko na zalecenia producenta - niektóre bardzo lekkie obręcze mają ograniczenie obciążenia do 90 kg.

Szprychy w zależności od tego jak bardzo lekkie chcesz mieć koła. W wersji najlżejszej (i najdroższej):
Przód i tył z lewej strony 2.0-1.5-2.0 (Sapim Laser lub DT Revo) + alu nyple
Tył z prawej strony 2.0-1.8-2.0 (Sapim Race, DT Champion, Mach1) + mosiężne nyple
W wersji normalej wszędzie 2.0-1.8-2.0 na mosiężnych nyplach.
Wybór zestawu niech zależy tylko i wyłącznie od preferencji finansowych. Obydwa komplety szprych wytrzymają bez problemu. Z drugiej strony nie ma sensu kupowac lekkiego kompletu szprych jeśli nie myślisz o doborze lekkich pozostałych komponentów. Za 1000 zł da się złożyć bardzo lekkie koła, które spokojnie wytrzymają 100 kg. Tak więc jeśli będziesz miał ochotę to sobie odchudź nieco rower - odchudzanie kół jest najbardziej widoczne jeśli chodzi o zmianę zachowania roweru. W końcu jest to masa rotująca, moment bezwładności kół jest kluczowy jeśli chodzi o przyspieszanie i zwalnianie.

Tylko pamiętaj, że jeśli chcesz lekkie koła, to muszą być dobrze zaplecione Smile

01.06.2008 23:35
Shagrath Offline
Pro Turysta
**

Wielkie dzięki Hubert za porady i lekture na długie dni.Z tego co wyczytałem to raczej to będą koła na nowy sezon nie chce się spoeszyc i oszczędzac na najwazniejszym po ramie moim zdaniem elemencie roweru.
Nie musze miec lekkich czy super lekkich kół,sam jestem co podkreslam dosc cięzki 82-88kg więc koła mają co targac.
A co do Alexrims musze potwierdzic ich dobrą jakosc,miałem takie w szosie i po największej w moim zyciu wywrotce na asfalcie(grubo ponad 35km/h na przedmiesciach Torunia)tylne koło było w opłakanym stanie a gosc u Kondeja wycentrował do niamel zerowego bicia.
A piasty Novatec?tez mają maszynowe,na przód idealna czy są duzo słabsze od DT?

02.06.2008 16:05
hudy Offline
Administrator

Nie uda Ci się zniszczyć przedniej piasty Novatec'a Smile Jestem przekonany niemal w 100% Smile

02.06.2008 20:44
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 786
Hubercie - ja bym nie był az tak pewny Wink Na wszystko przyjdzie sposób.
Wracając do tematu mocnego koła na tył, sprawdzonego i trwałego moje koło byłoby składane z komponentów dobranych oddzielnie. Nie tak dawno składałem swoje koło, wybrałem piastę XT i jestem bardzo zadowolony. Koszt jest nie aż tak wysoki, a jakośc moim zdaniem dobra. Kulki może nie tak trwałe jak łożyska maszynowe, ale taka piasta jest lżejsza od podobnych cenowo rozwiązań opartych o łożyska maszynowe (patrz Novatec). Sam ważę dużo (85kg) i dobrałem do tego szeroką obręcz, oczkowaną, dwukomorową marki od Velo - Dartmoor VooDoo. Typowy sprzęt freeridowy, mocny. Bicia nie mierzyłem, jednak koło po dziś dzień po prostu kręci się dobrze, obręcz niejedne kamienie widziała, a nadal jest prosta. Do tego niecieniowane srebrne szprychy Sapim. Jestem zadowolony.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
02.06.2008 20:59
hudy Offline
Administrator

Ale wiem, że Shagrath nie wygwałci przedniej piasty Novatec'a tak żeby się rozpadła Smile

02.06.2008 22:57
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.