Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trzeszczące przerzutki
Autor Wiadomość
IOSIS Offline
Turysta
*

Ilość postów: 14
Reputacja: Neutral Reputation
Trzeszczące przerzutki
Witam, jestem nowy na forum i pewnie mój problem wyda się dla społeczności forum banalnym tematem, ale bardzo liczę, że mi pomożecie Smile Więc do rzeczy. Ostatnio zamieniłem swój stary, supermarketowy rower na model Unibike Evolution z nadzieją na to, iż będzie mi się lepiej jeździło. I właściwie tak było, tylko z czasem przerzutki się rozregulowały. Po 3 tygodniach udałem się do sklepu, gdzie rower został zakupiony na tzw. "przegląd 0". Tam mechanik pokręcił 2x przy lewej manetce i wszystko na chwilę wróciło do normy - przerzutki chodziły płynnie. Zadowolony, iż mam w pełni sprawny rower wybrałem się w trasę, a tu znowu to samo :/ Podczas normalnego pedałowania przerzutki trzeszczą niemiłosiernie. Chcąc udać sprytnego, spróbowałem także naprawić to kręcąc pokrętłem przy lewej manetce, ale tym razem to nie pomogło.

Stąd moje pytanie - co powinienem zrobić, by zmienić tę sytuację? Nie chciałbym się udawać do serwisu, gdyż nie chcę zostawiać co tydzień ileś tam złotych za zwykłą regulację. Z swoich obserwacji wiem tylko, że prowadnik przerzutki przedniej lekko ociera o łańcuch. Czy sama regulacja śrubami L i H wystarczy, czy problem jest głębszy? Kiedyś już regulowałem przednią przerzutkę w Meridzie 80-V u kolegi i jakoś się z tym uporaliśmy, z tym że u niego był inny problem - łańcuch nie chciał wchodzić na korby. Nie chciałbym nic zrobić swojemu rowerkowi, więc proszę o jakieś porady/ew. polecane strony z regulacją.

Pozdrawiam Smile
02.07.2007 13:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 404
Reputacja: Positive Reputation
RE: Trzeszczące przerzutki
Ja po pierwsze poszłabym z reklamacją tej regulacji. Serwisant po prostu "odwalił kichę" i powinien Ci to na poczekaniu poprawić (wyregulować). A tak swoją drogą to przegląd zerowy czy gwarancyjny (jak zwał tak zwał) to polega na tym że serwisant reguleje obie przerzutki i hamulce gdyż po np.200km linki rozciągnęły się (jest to normalne).
I teoretycznie regulacja tymi śrubkami powinna wystarczyć, ale sprawdź najpierw czy linka przedniej przerzutki nie jest zbyt luźna (wówczas trzeba byłoby ją podciągnąć).
Gb dobrze to ujęłam. Pfft

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
03.07.2007 11:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 430
Śrubki H i L służą do regulacji skrajnych położeń przerzutki, więc raczej nimi nie kręć - raz ustawione nie rozreguluje się. Wydaje mi chodzi tu o naciągnięcie linki, które w przypadku przedniej przerzutki reguluje się pokrętłem na przedniej manetce. W twoim przypadku przerzutka rozregulowuje się zbyt szybko - moze to być wina niedokręconej śruby przy mocowaniu linku do przerzutki. Sprawdź czy śruba jest mocno dokręcona i czy linka nie "wysmyknęła" się spod podkładek trzymających ją. Potem pokręć śrubą do regulacji przy manetce.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2007 12:43 przez gb.)
03.07.2007 12:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bikergonia Offline
VIP

gb ale jeżeli łańcuch obciera pióro przerzutki przy największej zębatce to delikatne "liźnięcie" śrubeczki powinno pomóc a jeszcze nie spowoduje spadania łańcucha. Jak myślisz?

GTRider's

04.07.2007 10:05
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 430
Fakt, może pomóc, ale zależy w jakiej sytuacji. IOSIS nie napisał kiedy i na jakich przełożniach łańcuch mu obciera. Skoro mechanik ustawiał jedynie naciąg linki i pomogło na pewien czas to wnioskuje, że problemem może być luzująca się linka. Jeżeli IOSIS sam nie dojedzie co jest przyczyną to tak jak mówisz powinien sie udać do serwisu i niech ludzie naprawiają. Skoro ma gwarancje to nie powinien nic za to płacić, i powinni mu zrobić to na miejscu. Proponuje opowiedzieć serwisantowi dokładnie co sie dzieje i że po regulacji znowu jest problem. Niech dokładnie sprawdzi co jest przyczyną bo na pewno jest to jakiś banał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.07.2007 11:15 przez gb.)
04.07.2007 11:10
bikergonia Offline
VIP

Jest mi miło że potwierdziłeś to co ja pisałam, a że IOSIS napisał zbyt ogólnie to i nasze odpowiedzi są jakie są.Smile

GTRider's

05.07.2007 10:50
IOSIS Offline
Turysta
*

Dzięki za wszystkie odpowiedzi Smile Co do waszych pytań to nie wiem jak na nie dobrze odpowiedzieć...
Cytat:moze to być wina niedokręconej śruby przy mocowaniu linku do przerzutki. Sprawdź czy śruba jest mocno dokręcona i czy linka nie "wysmyknęła" się spod podkładek trzymających ją. Potem pokręć śrubą do regulacji przy manetce.
Z linką jest ok, naciąg jest w porządku i nie wypadła z mocowania.
Cytat:IOSIS nie napisał kiedy i na jakich przełożniach łańcuch mu obciera
Wydaje mi się, że obciera tylko na największej zębatce...
A tak ogólnie to trzeszczy mi na większości przełożeń. Co dziwne jedynie na 3-8 jest w miarę ok...
05.07.2007 14:10
bikergonia Offline
VIP

W/g mnie jest to kwestja regulacji bo nie wierzę aby przerzutka przednia była "zwichrowana".
IOSIS a gdzie mieszkasz? Może doradzimy Ci inny serwis.

GTRider's

06.07.2007 11:17
IOSIS Offline
Turysta
*

Ja też nie wierzę, ale...
A mieszkam w miejscowości koło Gdańska. I raczej będę musiał się do tego, jedynego serwisu wybrać... Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2007 20:03 przez IOSIS.)
06.07.2007 13:47
bikergonia Offline
VIP

Bądź "twardy" i ochrzań ich za spartaczenie poprzedniego serwisowania.
Napisz co Ci powiedzieli i co zrobili. Smile

GTRider's

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.07.2007 19:14 przez bikergonia.)
07.07.2007 19:13
IOSIS Offline
Turysta
*

A więc byłem Smile
Moje przypuszczenia by była to wina przedniej przerzutki były chyba nie trafione.
Mechanik pokręcił śrubą do regulacji przy tylnej przerzutce i wszystko jakby wróciło do normy. No i za darmo! Sama robota nawet nie zajęła mu 1 min Smile
Ale i tak dzięki forumowiczom za pomoc
09.07.2007 14:37
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.