Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tylna przerzutka - co polecacie?
Autor Wiadomość
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 859
Reputacja: Positive Reputation
Tylna przerzutka - co polecacie?
Przyszedł już chyba czas na zmianę. Po ostatnim strzale o asfalt, skrzywiłem lekko hak, do tego przerzutka dostała lekko większego luzu i... gdy prostowałem na szybko hak przerzutką Alivio troszku pokrzywiło swój wózek. I tu moje pytanie - co polecacie? Potrzebuję czegoś do systemu Shimano, mam manetki LX'a RapidFire'y i normalny system, to znaczy duża dźwignia redukuje bieg. Co lepiej wziąć - odwrotną sprężyne, czy normalną? Długi czy krótki wózek? No i oczywiście jaki model? Który rocznik będzie lepszy?

Pozdrawiam, Przemu.

PS:Nie wiecie przy okazji hak jakiego producenta podejdzie do Garego Fishera 2002? Oryginał dość drogi, a może ktoś już się miał ten problem co ja...

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
14.01.2007 22:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 408
RE: Tylna przerzutka - co polecacie?
Polecam normalny system (bo taki miałeś) i LX, XT jeżeli Ci się uda zdobyć z lat poprzednich. Co do wózka to ja przy S-ce mam krótki wózek (a Ty jaki rozmiar ramy masz?). A co do rocznika to zależy co możesz kupić. Smile

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
16.01.2007 0:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Online
Administrator

Ramę mam M-ke, ale jak pamiętam wielkość wózka raczej zależy od kasety niż od wielkości ramySmile A wracając do przerzutek - to zastanawiałem się właśnie nad LX lub XT. Deore ma kiepską opinię, a XTR to już zawodniczy sprzęt (no i ta cenaGrin). Miałem plan spręzynę normalną - przyzwyczaiłem się już do takiego działania jak mam. Myślałem, że ktoś próbował inaczej i może podzielić się swoimi spostrzeżeniamiSmile Dodam też, iż oglądałem w zeszłym tygodniu LX'a z 2006 i XT 2007. Różnica w cenie 50, ale w jakości wykonania jest jeszcze większa. Kółeczka LX'a kręcą się luźno, nie są uszczelniane. Cały korpus wygląda jakoś tak lepiej zrobionySmile A teraz moje następne pytanie - dlaczego szukać starszych roczników? Co w nich takiego dobrego?

17.01.2007 18:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 460
Ja na twoim miejcu wybrał bym XT ze zwykla sprezyna i nie kombinował nic. A co do rocznika to jak uważasz. Generalnie jest tak ze ludzie mający styczność z rowerami przez dluższy czas uważają, że dawniej Shimano produkowało produkty lepszej jakości, a teraz bardziej niż jakość liczy się ilość. Ja miałem kiedys okazje porownać LX i XT z roku 2004 i XT było wyraźnie lepsze. Ogólnie fajna sztywność, po dużym przebiegu nadal nie złapała luzów. LX nie było aż tak sztywne, miało wyczywalny lekki luz już od samego początku. Co do zmiany biegów to cięzko powiedzieć bo były one w dwóch różnych rowerach od dwóch właścicieli, więc dużą rolę odgrywa tu kwestia wyregulowania, stanu linek, pancerzy i  manetek.

a propo starszych modeli znalazłem taki antyk:
http://allegro.pl/item156056194__przerzu...rytas.html
tylko cos mi sie nie chce wierzyc ze ona ma tylko 500 km
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.01.2007 14:21 przez gb.)
18.01.2007 14:11
bikergonia Offline
VIP

Przy starszych rocznikach na pewno cena będzie niższa. Ale ja kupiłabym XT 2007 skoro niewiele droższa (no i nowy "dizajn" Smile)

GTRider's

18.01.2007 18:16
przemu Online
Administrator

Sądzę że XT to chyba najlepszy kompromis między świetną jakością a ceną. Gdzieś czytałem że nowy LX jest sztywniejszy od starszych wersji, ale nie miałem jeszcze okazji mieć go w rękach. Sram u mnie raczej odpada bo potrzebowałbym jeszcze manetek, a to już za duży koszt. Może zna ktoś jeszcze jakieś cenne opinie? Chętnie usłyszę przed zakupemSmile

20.01.2007 1:15
hudy Offline
Administrator

Ilość postów: 80
XT - krótki wózek, i na najbliższy czas pozbędziesz się kłopotów z przerzutką.

http://www.hudy.ovh.org
10.03.2007 22:12
bikergonia Offline
VIP

Też tak myślę.Smile

GTRider's

10.03.2007 23:00
przemu Online
Administrator

No i wybór już padł. W zeszłym tygodniu kupiłem, potem rower wymyłem no i zainstalowałem. Niestety nie zdążyłem przetestować - ale jest czasSmile Prezentuje się bardzo ładnie, jak działa - zobaczymy. Poglądowe foto w załączniku.

Załączone pliki Miniatury

11.03.2007 1:04
bikergonia Offline
VIP

Gratulacje za tego XT'07
No i czekamy na testy tej przerzutki.

GTRider's

12.03.2007 13:47
przemu Online
Administrator

Stety niestety długi wózek, ale cóż - dobre i toSmile Płetwa zwisa nie mała, ale działa całkiem, całkiem. Jeszcze muszę podregulować ją i zrobić trochę kilometrów - dopiero wtedy recenzjaSmile Ale obiecuję, że się pojawiSmile

13.03.2007 0:30
bikergonia Offline
VIP

Czekam więc na testy. Pfft

GTRider's

14.03.2007 17:41
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.