Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V-BRAKE SHIMANO DEORE - LX BR-M580
Autor Wiadomość
koniu Offline
Turysta
*

Ilość postów: 3
Reputacja: Neutral Reputation
V-BRAKE SHIMANO DEORE - LX BR-M580
Witam, oj oj dawno mnei tu nie było hehe i odrazu wypale z takim oto pytankiem Smile
Powiedzcie mi czy warto kupic powyższe hamulce. Bo jestem własnie na kupnie hampli a nei wiem jakieSad nei chce wydac < jak zwykle> 200 zł bo wiem ze nei wykorzystam ich nawet w 10%. Moja jazda to po miescie czasem tylko wsykoczyć w teren.

aaa i cena tych hamulców < tył + przód> to 109 zł. Dobra cena?

Pzdr Qń
02.02.2007 12:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 588
Reputacja: Positive Reputation
RE: V-BRAKE SHIMANO DEORE - LX BR-M580
Hmm sam mam lx'y, ale 2004 i z równolełym prowadzeniem, więc to zupełnie inna bajka.
Cena tych lx 2006 jest taka sobie. Poszperałem troche na allegro i znalazłem takie avidy sd7: http://allegro.pl/item162620613_hamulce_..._tyl_.html
Cena taka sama, a jakość według mnie lepsza i gdybym miał dać te 110zł to właśnie na te avidy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.02.2007 15:46 przez gb.)
02.02.2007 15:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,109
Witaj Qń! Miło że nas odwiedziłeśSmile

Co do hampli - LX BR-M580 to dobry model, wymienne okładziny, duża moc ścisku. Nie mają równoległego prowadzenia jak starszy model, ale za to zyskujesz mniejszą masę i pewność, że nie będą dzwonić. Powinieneś być zadowolonySmile Jednak mają też swoją konkurencję, o której warto wspomnieć. Avid jest marką, która również produkuje dobre hample. Polecałbym:
-budżetowo Avid SD 5 - dość dobre, mają jednak niewymienne okładziny a klocki Avida znane sa z dobrej jakości ale tez wysokiej cenySmile
-wysoka jakość i takaż tez cena Avid SD 7 lekkie, mają dobre klocki z wymiennymi okładzinami. Godne poleceniaSmile

Przemu

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
02.02.2007 15:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
koniu Offline
Turysta
*

to napiszcie mi prosze co i jak, jakie wybrać. A co do równoległego prowadzenia to nie wiem o co chodzi , ale OK Wink wkoncu jestem laikiem
te LXy sa w sklepie w Krakowie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.02.2007 11:31 przez koniu.)
06.02.2007 11:30
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,109
Równoległe prowadzenie to pewien pomysł firmy Shimano, który miał skutkować polepszeniem własności hamujących, gdyż w momencie kontaktu klocków z obręczą był one do niej równoległe i przez to miały lepiej hamować. Może i hamują lepiej, ale taki system jest trochę cięższy od normalnego hamulca. Do tego dochodzi pewien problem, który pojawia się po jakimś czasie. W systemie równoległym jest parę elementów nitowanych, które wlaśnie odpowiadają za to prowadzenie klocków. Po pewnym czasie użytkowania na nitach pojawia się luz i hamulce zaczynają 'dzwonić' na wybojach - tego chyba nikt nie lubiGrin Więcej o tych LX'ach przeczytasz - tutaj.

Wracając do tematu - przeprowadziłem kiedyś dodatkową krótką rozmowę na gadu z kumplem, który używa tychże LX'ów BR-M580 - opinia była prosta i jakże sensowna - dobre hamulce.

Ja jednak gdybym miał wybierać, czuję, że postawiłbym na Avidy SD 7. Maja wiele dość dobrych opinii. Powinny mieć lepsze okładziny.

[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
06.02.2007 12:27
koniu Offline
Turysta
*

no to coz, niechaj i tak będzie tzra szukać Avidów Pfft
06.02.2007 18:48
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 588
Ja mam takie lx'y z rownoleglym prowadzeniem i mają już dość duże luzy, jednak mi to nie przeszkadza. Hamulce działają tak jak należy i jakoś nie slychac żeby dzwoniły(może za mało przejechały). Gdybym teraz miał wybierać mimo wszystko wybrałbym Avidy, ze względu na niższą masę, prostszą budowę. Kiedyś byłem zafascynowany tym jak cały ten system równoleglego prowadzenia działa, no i cena Avidów chyba była też inna, zdecydowanie na korzyść Shimano. Teraz Avidy są całkiem tanie i myśle, że warto je kupić.
06.02.2007 21:34
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.