Odpowiedz  Napisz temat 
W sprawie Hamulców shimano M485 WAŻNE INFO
Autor Wiadomość
Hrobrass
Turysta
*

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
Reputacja: Positive Reputation
W sprawie Hamulców shimano M485 WAŻNE INFO

Więc jak już wiecie lub nie, w moim rowerze miałem problem z wspomnianym hamulcem, w tym przypadku tylnim. Wyciekał mi olej w okładziny... Dzisiaj -dosłownie przed chwilką- zadzwoniono do mnie z serwisu, że zostaną mi wymienione OBYDWA hamulce, ponieważ shimano wypuściło wadliwą serię. Z tego co zrozumiałem jest tych hamulców dużo, bo 2 fabryki produkowały wadliwe. Więc jeśli w najbliższym czasie zamierzacie kupywać hamulce hydrauliczne, to może nie ten model. Przypominam nazwę...SHIMANO M 485

Hrobrass, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jan 2008.
12.02.2008 15:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu
Administrator

Grupa: Administratorzy
RE: W sprawie Hamulców shimano M485 WAŻNE INFO

To bardzo ważna informacja. Gdy sprawę potwierdzi oficjalna informacja od Shimano myślę iż potrzebny będzie news o tym. Dziękuje za informacje.

12.02.2008 23:08
Odwiedź strone użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb
Administrator

No to Shimano się nie popisało..

13.02.2008 15:46
Odwiedź strone użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Hrobrass
Turysta
*

Przemu... Potraktujmy moje info jako nieoficjalne. Osobiście nie życzę nikomu wypadku, z powodu braku DZIAŁAJĄCEGO hamulca... Może warto rozważyć zakup trochę droższego modelu. Ja wolałbym słabszy odrobinkę osprzęt, ale hamulec musi hamować... Bez tego raczej trudno poruszać się na rowerze. Jednak rozumiem Twoją chęć poinformowania o tym bublu szerszego grona rowerzystów. Dlatego napisałem tym wydarzeniu.

Hrobrass, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jan 2008.
14.02.2008 10:38
przemu
Administrator

Wiesz, tak myślę - poszukaj hamulców Deore - BR-M525. Wyglądają ich zaciski jak u Alivio, ale wydają mi się być bardziej niezawodne. A cenowo - niedrogie bo to już nieświeży model...

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
20.02.2008 14:52
Hrobrass
Turysta
*

Toungue  Wymienione za darmo.

Wczoraj pierwsza jazdaJupi Zrobiłem 78 km. Ze szczęścia. Załorzono mi same hamulce bez tarcz, ale działają jak złoto, no i nie wydają dodatkowych dźwiękówSmilewinkgrin
    Są to deorki BR M535

23.02.2008 12:31
przemu
Administrator

No to świetnie, gratuluję. Bardzo ładne hample. Myślę że z 535 będziesz bardziej zadowolony niż z 485Smile Masz komplet?Grin

[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
24.02.2008 2:49
Hrobrass
Turysta
*

Jasne. Jak pisałem wcześniej, stwierdzili wady fabryczne i zamontowali te. I jest nam dobrze. Przedewszystkim mam komfort że zahamuję, a to znowu pozwala odrobinę mocniej kręcić. I nie piszczały od nowości... może to dzięki tarczom.... W końcu już były kilka razy megagorące. Faktycznie po wnikliwym przyjrzeniu się, mogę powiedzieć że deorki różnią się znacznie wykonaniem. Są dużo solidniejsze, i nie mają plastiku w obudowie. Te 485 to naprawde była padaka. Fajnie że tak się skończyło, szkoda tylko że blizny na całe życie...

Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2008 11:48 przez Hrobrass.

24.02.2008 11:45
jacek34
Turysta
*

Reputacja: Neutral Reputation

Witam, czy ktos jeszcze mial podobny problem z tymi hamulcami?

jacek34, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Apr 2008.
02.05.2008 18:48
Hrobrass
Turysta
*

Niestety nie wiem. Tutj nikt nie ma podobnych hamulców, są dosyć drogie. Ale różnica pomiędzy M485 a M535 w cenie nie jest tak znaczna jak w klasie wykonania, i oczywiście są to hamulce, jedna z najwarzniejszych części w rowerze, o niebanalnym znaczeniu jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Bo jeśli nie możesz zachamować to jest przeje...chane, zwłaszcza gdzieś daleko od ludzi, w lesie... z górki... Możesz nie mieć farta i wyrąbać zdrowo. Ani rower ani Ty możecie nie dać rady w jednym kawałku, więc... nie warto oszczędzać. Lepiej dobre v-ki niż udające dobre hydrauliczne M485.

03.05.2008 15:01
3ndru
Turysta
*

M485 mam w mojej Merida TFS 500. Cały rower mam od 1mieś (na gwarancji). Tylni zacisk jak u Hrobrass'a zaczyna zalewać olej mineralny. Mam wrażenie, że ciecz wydostaje się z okolic samego tłoczka, głównie od połowy ku dołowi, coraz więcej widać "zapocenia". Powoduje to że zacisk tylni (tarcza 160mm) skrzypi przy wolnych obrotach a efektywna siła hamowania jest prawie żadna, powiedzmy 4x słabsza niż przedni taki sam zacisk ale na traczy 180mm. Wyraźnie widać na tylnej traczy czarny ślad po okładzinach + delikatnie rozmazania na krawędzi wew. śladu brudu przyklejającego się do oleju. Przednia tarcza po prostu delikatne się zdziera pozostawiając jasny kolor metalu a na tyle zaczerniony ślad po okładzinie.
Zastanawiam się w jaki sposób zgłosić ten problem, czy zadzwonić najpierw do Shimano (http://www.rp-pawlak.pl/) czy obrazu do sklepu rower odstawić?

3ndru, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jun 2008.
22.06.2008 16:01
gb
Administrator

Najpierw zawitałbym do sklepu, skoro to wada fabryczna to nie powinno byc problemów z wymianą. A jeżeli sklep nie wie o tej wadzie dobrze byłoby im to uświadomić.
Oczywiście telefon do dystrybutora też nie zaszkodzi.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.06.2008 17:24 przez gb.

22.06.2008 17:23
3ndru
Turysta
*

Sklep przez telefon powiedział że wyśle jedną część do Shimano i jeśli zajdzie potrzeba wymienią na taką samą (czas 2 tygodnie). No cóż, będę naciskał żeby wysłać obydwa hamulce w nadziei aby sytuacja rozwiązała się jak w przypadku Horbrass'a. Zapytałem e-mailem Shimano co o tym myślą ale jak narazie bez odpowiedzi.
Co o tym myślicie?

3ndru, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jun 2008.
24.06.2008 0:32
jacek34
Turysta
*

witam, no to niezly numer z tymi hamulcami... ja mialem wlasnie kupowac GT z tymi M485, ale wlasnie po tym temacie kupilem GT model z 2007 i tam byly Hayes SOLO. Jak narazie jest ok, zrobilem dopiero 130 km rowerkiem, zobaczymy co bedzie.

jacek34, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Apr 2008.
28.06.2008 12:16
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersje do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskybuj ten temat | Dodaj temat do ulubionych