Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyprawa rowerowa 2008 :)
Autor Wiadomość
Krystian1983 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 7
Reputacja: Neutral Reputation
Wyprawa rowerowa 2008 :)
Witam

Szukam chętnych na dwumiesięczny wyjazd rowerowy po stolicach Europy Środkowo- Zachodniej
Wstępna wersja trasy zakłada podróż przez Słowację i takie miejscowości jak Zilina, Trencin, Trnava z Bratysławą jako głównym miejscem docelowym w tym kraju. Następnie przekraczamy granicę i począwszy od Wiednia w Austrii z ważniejszych miast zaliczamy jeszcze Graz. Kolejny kraj w planie to Słowenia i najważniejsze miasta Maribor, Celje i stolica Ljubjlana aż do włoskiego Triestu. We Włoszech oczywiście celem jest Rzym ale zanim do niego dotrzemy to wybrzeżem Morza Adriatyckiego zahaczamy o Wenecję, Ravennę, Rimini ( oczywiście w między czasie zaglądamy do San Marino) Anconę i wjeżdżamy w centralne Włochy koniecznie przejeżdżając przez Perugie i kierujemy się do stolicy Italii. Wracając z Rzymu podróżujemy wybrzeżem Morza Tyrejskiego i Liguryjskiego zwiedzając między innymi Civitavecchie, Groseeto, Livorno, La Spezje, Genuę i San Remo. Kolejny kraj w planie to Francja i przejazd przez Monako. Francja to pokrótce Nicea, Cannes, Marsylia, Montpelier aż do granicy z Hiszpanią. Półwysep Iberyjski to miejsce docelowe podróży a konkretnie BarcelonaSmile Po szczęśliwym osiągnięciu celu jakim będzie Sagrada Familia w Barcelonie to w zależności od finansów i sil do dalszej podrózy mamy do dyspozycji dwa warianty. Pierwszy zakłada powrót do Francji najkrótszą drogą a drugi bardziej ambitny dalszą jazdę wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego przez Valencię i Kartagenę, następnie kierując sie w stronę Madrytu. Po zwiedzeniu kolejnej europejskiej stolicy przez Zaragozę dojeżdżamy do Andory. We Francji Tuluza i oczywiście kapitalny pod względem turystycznym Lyon aż do włoskiego Mediolanu. Następnie przejazd przez Austrię i dojeżdżamy do ostatniej stolicy w podróży czyli do Pragi z której już rzut beretem do Polski

Wycieczka jest niewątpliwie wyczerpująca dlatego zakładam, że będzie trwała co najmniej dwa miesiące. Wiąże sie to z pewnymi kosztami. Uważam, że 2 tysiące złotych to minimalna kwota wystarczająca aby przetrwać podróż w godnych warunkach.Smile Biorąc pod uwagę nieco wyższe koszty żywności w krajach Europy Zachodniej dzienna kwota która można przeznaczyć na wyżywienie to blisko 35 złotych ( co w zupełności wystarczy).

Termin wycieczki planowany jest na marzec lub kwiecień. Zdecydowanie chciałbym jechać wczesną wiosną dzięki temu w nocy w namiocie nie grozi wyziębienie ale również unikamy upalnego południowo europejskiego lata i związanych z tym nieprzebranych tłumów turystów i aut.

Sprzęt niezbędny to namiot, dobry rower, niezła kondycja ( oczywiście nie jest to wyścig tylko wycieczka krajoznawcza wiec bez przesady z tą kondycją Pfft) sakwy na rower, licznik, kuchenka gazowa, dobry aparat cyfrowy i oczywiście dużo chęci.

Dzienny średni planowany dystans do przejechania to około 100 kilometrów dzięki czemu w dwa miesiące można pokonać 6 tysięcy km. Podróżując ze średnia prędkością 15 km na godzinę 100 km przejeżdżamy w średnio 7 godzin co daje jeszcze sporo czasu na zwiedzanie i niezbędny wypoczynekGrin Oczywiście wydając mniej gotówki na żywność podróż można nieco przedłużyć zatem zmniejsza sie też dzienny dystans do pokonania. Podróż jest jak najbardziej realna do przeprowadzenia.

Kilka słów o mnie. Podróżami pasjonuję się od dawna. Spory kawałek Europy już zwiedziłem ale tradycyjnymi metodami. Natomiast na rowerze od lat jeżdżę po Polsce. Zawsze marzyłem o szalonej wyprawie rowerowej za granicę.
Nadszedł czas na realizację marzeń.

Oczywiście jest to trasa orientacyjna, jestem elastyczny i mogę dostosować sie do pomysłów innych chętnych na ten wyjazd. Przejazd oczywiście dotyczy dróg lokalnych, zdecydowanie chciałbym uniknąć dróg głównych i milionów ciężarówek

Podróż ta jest jak najbardziej wykonalna. Poza tym został cały styczeń i luty i na poprawę kondycji. Czekam na ewentualne uwagi.

Pozdrawiam

Krystian1983, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jan 2008.
12.01.2008 15:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 864
Reputacja: Positive Reputation
RE: Wyprawa rowerowa 2008 :)
Bardzo podoba mi sie pomysł takiej wyprawy. Nieraz po głowie chodziły mi takie pomysły. Jednak boję się że jest w tym coś niewykonalnego - termin wydaje się być bardzo dobry, jednak nie wszystkim pasuje. Niestety wielu, tak jak i ja ma zajęcia, studia, prace - takie gdzie nie da się po prostu na dwa miesiące wyjechać. Wtedy zostają tylko wakacje... Jednak plan bardzo mi sie podoba i życzę ze swej strony powodzenia. Bardzo chętnie usłyszę wiele na temat jak udała się wyprawa, obejrzę zdjęcia, przeczytam relacje.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
13.01.2008 3:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Krystian1983 Offline
Turysta
*

no wlasnie w tym jest problem ze termin marzec kwiecien z jednej strony jest idealny bo unikamy upalow ale z drugiej strony trudno dostac dwumiesieczny urlop albo nie chodzic na zajecia przez tak dlugi czas;] relacje i zdjecia postaram sie umiescic na forum;]

Krystian1983, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jan 2008.
13.01.2008 16:10
no_devils Offline
Turysta
*

Ilość postów: 21
Piękna wyprawa tylko pozazdrościć jeśli dojdzie do skutku ... mam nadzieje, że kiedyś też będę mogła czegoś takiego dokonać ...
Na razie to jest dla mnie nieosiągalne po pierwsze zniknąć na 2 miesiące jest niemożliwe -uczelnia, po drugie kondycja po trzecie do takiej wyprawy trzeba mieć naprawdę dobry rower aby po drodze nie było niespodzianek ... no to pozostają tylko marzenia ... życzę powodzenia i udanej wyprawy Smile

ps. a tak po za tym jeśli można zapytać to na jakich rowerach macie zamiar jechać ?? i trasa tzn bardziej ulica czy bezdroża ??

"...gdy ma się cel i wiarę w siebie, nawet niemożliwe staje się faktem" (Czesław Lang)
13.01.2008 16:49
Krystian1983 Offline
Turysta
*

z kondycja bym nie przesadzal;] w koncu chodzi glownie o zwiedzanie;] 100 km dziennie to nie jest dystans nie do przebycia;] a drogi zdecydowanie lokalne o mniejszym natezeniu ruchu;] nie mam zamiaru zostac potraconym przez jakiegos ropedzonego tira na zadupiu w sloweniiPfft no i to jest wlasnie ten problem ze wielu osobom termin wiosenny nie pasuje z racji szkoly czy pracy eh;] wyprawa na pewno dojdzie do skutku Grin

13.01.2008 20:28
no_devils Offline
Turysta
*

w sumie 100 km dziennie nie jest dużo i da się przejechać bez problemu Grin lecz nie w moim wypadku - 8 miesięcznej przerwy z powodu choroby - robi swoje Sad i to jeszcze w trakcie sezonu ...
Jak "nadrobię" stracony czas i kondycja znów pójdzie w górę to ja się z chęcią piszę na taki wyjazd Smile ... może kiedyś spotkamy się przypadkiem gdzieś nad morzem Śródziemnym Cool a na razie to tylko pozostają piękne marzenia i wycieczki w granicach RP ewentualnie RD ..

ps. hehe no to czekam na kartkę z pozdrowieniami z Europy Środkowej CoolGrin

"...gdy ma się cel i wiarę w siebie, nawet niemożliwe staje się faktem" (Czesław Lang)
14.01.2008 16:47
Krystian1983 Offline
Turysta
*

hej ;] jesli kondycja jest glownym problemem to przemysl propozycje wyjazdu jeszcze raz;] zawsze mozna nieco skrocic trase i wiecej czasu odpoczywac zwiedzajac co ciekawsze miasta;] a i 100 km dziennie to tylko dystans teoretyczny;] no a do marca jeszcze poltora miesiaca zawsze mozna kondycje nieco poprawic jesli juz po kontuzji nie ma sladu;] wiesz wiekszosc osob mi odmawia bo nie dostana urlopu na dwa miesiace albo nie moga zrezygnowac z zajec na studiach na tak dlugi okres czasu;] wiec jesli o kondycje glownie chodzi to tym bym sie nie przejmowal;] no dosyc przekonywaniaPfft a to moze byc wyprawa zycia wiec nie rezygnuj pochopnieGrin pozdrawiam

15.01.2008 12:04
no_devils Offline
Turysta
*

ojj kusisz kusisz.. Cool

nie wątpię że to byłaby niezapomniana "wyprawa życia" ale to nie jest takie proste i tu właśnie zaczynają się schody... Sad
Nie łatwo mi będzie nadrobić kondycje po tak długim czasie przerwy a do tego jeszcze dochodzi brak czasu -koniec semestru sesja zimowa a później wyjazd w góry .. pozostaną mi niecałe 2 tyg. do marca kiedy tak naprawdę będę mogła zabrać się za rower... a jeśli nawet gdybym miała czas to myślę że 1,5 miesiąca to i tak za mało aby nadrobić kondycje na 6tys km. ... po za tym dobiłam sobie napęd w rowerze który wymaga wymiany bo na razie nie nadaje się na tak długą podróż ... inwestycja w nowy osprzęt nie będzie tania plus koszt owej wyprawy a już cześć moich oszczędności zostały wydane na góry w lutym .... bardzo chciałabym przeżyć coś takiego i długo nie trzeba byłoby mnie namawiać na to ale wiem, że teraz to nie jest na moje siły ..

17.01.2008 18:16
Krystian1983 Offline
Turysta
*

hej no coz szkoda;] nie bede cie wiecej przekonywac;] moze jeszcze kiedys wyruszysz w swiat;] czego ci zycze;]

18.01.2008 19:08
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 462
Termin wyprawy coraz bliżej. Ja życzę wam aby była udana, no i czekamy na relacje, z przyjemnością umieścimy ją na naszej stonie.
26.01.2008 12:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
no_devils Offline
Turysta
*

Dziękuje za "piękne życzenia" i życzę raz jeszcze szerokiej drogi Smile
czekam na recenzje podróży i mam nadzieje jakieś fotki Cool

26.01.2008 16:40
przemu Offline
Administrator

Ja ze swojej strony bardzo chętnie zaoferuję wsparcie medialne wyprawy. Także oprawę internetową. Z przyjemnością opisze wyprawę na łamach vortalu, dodam zdjęcia z wyjazdu. Jestem otwartry na wszystkie propozycjeSmile
Cóż, jednak z doza zazdrości będę na nie patrzył, ale niestety nie mogę sam jechać - może za pare lat?

[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
27.01.2008 2:42
Krystian1983 Offline
Turysta
*

hej no coz trenuje do wyprawy dosyc intensywnie;] wyglada na to ze sam nie pojade;] jednak znalezli sie chetni mam nadzieje ze sie nie rozmyslaGrin aparat na droge biore;] wiec oprocz opisu to i zdjecia pewnie beda;] oprawa internetowa sie przyda wdzieczny bede za kazda pomoc;] jesli kolana nie wysiada to wyprawa na pewno dojdzie do skutku, pozdrawiam PS nowy kellys juz nabyty Smile

30.01.2008 19:19
przemu Offline
Administrator

No to się bardzo cieszęSmile Już się robię coraz bardziej niecierpliwy efektów wyprawy Smile
31.01.2008 1:22
Krystian1983 Offline
Turysta
*

hej koles z ktorym mialem jechac spasowal ;] eh kolejnyPfft tak wiec dalej poszukuje chetnych z coraz mniejsza nadzieja na to ze ktos sie znajdzie;] no coz tysiac kilometrow juz przejechalem w ciagu miesiaca Smile jeszcze z 500 przejade do konca lutego i powiem wam papa Grin

08.02.2008 10:39
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.