Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiana hamulców
Autor Wiadomość
tommysnk Offline
Turysta
*

Ilość postów: 2
Reputacja: Neutral Reputation
RE: Zmiana hamulców
(25.12.2007 16:01)brooce napisał(a):  tektro - nie bierz, nie bierz i ... nie bierz.
hayes - całkiem dobra firma, jedna z lepszych
WINZIP - opinie są podzielone, jednak nie jest najgorsza

no i z tym ze tektro to dno to sie z toba kolego nie zgodze mam model iq tarcze mechaniczne i jestem z nich bardzo zadowolony natomiast win zipy to dno Grin co do hayes'a to sa rewelacja tylko ze dosc drogie

tommysnk, dumny użytkonik forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe.
26.08.2008 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 225
Reputacja: Positive Reputation
Cytat:no i z tym ze tektro to dno to sie z toba kolego nie zgodze mam model iq tarcze mechaniczne i jestem z nich bardzo zadowolony natomiast win zipy to dno co do hayes'a to sa rewelacja tylko ze dosc drogie

Tommysnk Smile

Tektro - w jakim stylu jeździsz, i czy miałeś okazję jeździć na hamulcach "dobrych" firm? Czasami pojeżdżę sobie w Downhillu - gdzie wygrywa się głównie ciągnąc za klamki do granic wytrzymałości (ja oczywiście zawodniczo nie jeżdżę Smile) - wymagana jest duża siła hamowania i doskonała modulacja, tu można na prawdę poczuć różnicę między hamulcami. Uwież mi - na Tektro daleko nie zajedziesz. Modulacja taka sobie, siła mała, i w dodatku łatwo je przegrzać. Nie mówię, że do "zwykłej jazdy" są złe i musisz narzekać, ale jednak do najlepszych nie należą Wink

Hayes - wcale nie takie drogie, jedne z tańszych - sensownych (do "ostrzejszych" dyscyplin)

Ale czy jest sens odświeżać stary temat, tylko do skomentowania postu sprzed ponad pół roku?

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
26.08.2008 17:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
tommysnk Offline
Turysta
*

Ilość postów: 2
Na normlna jazde to moim zdaniem sa az za dobre startowalem pare razy w bike maratonie i zdaly egzamin stad tez moje zdanie na ten temat . A jesli chodzi o odświerzenie tematu to sory nie wiedzialem ze ma z pol roku bo jestem w sumie nowym uzytkownikiem tego forum a z lepszymi heblami tez mialem doczynienia i były to hamulce firmy hayes siadly na jednej z tras i zalozylem tektro "doraźnie" a pozniej mialem zmienic z powrotem na hayes ale tektro okazaly sie dla mnie wystarczajace z jednym ale tarcze zostawilem od zestawu hayes(tektro mam same zaciski) moze to jest powodem tego ze sie nie grzeja i nie zawodza .Nie no do downhilu to sie nie nadaja i tu sie z toba zgodzeSmile ;p Pozdro Grin

tommysnk, dumny użytkonik forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe.
26.08.2008 20:26
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
Fakt, po pół roku się troszkę zmieniło hehe. Obecnie używam jedynie HAYESów, z przodu MX4 z tyłu MX1. Powiem krótko: żyleta. Są niesamowite. Lubię ostre zjazdy, nie jest to downhill ale normalna jazda również. Polecam wszystkim!!

Co zestawu tommysnk fakt że "...się nie grzeją..." potraktował bym jako zły objaw. Hamulce się MUSZĄ grzać, taka jest natura ich działania!

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
27.08.2008 9:53
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 1,109
@mcgawroni - Hamulce grzać się muszą, ale wiesz co się dzieje gdy dojdzie do przegrzania tarczy? Gdy klocki i tarcza mają bardzo wysoka temperaturę? Spada ich efektywność i siła hamowania. Tarcze Hayesa które kiedyś widziałem, z modelu MX1 są mocno 'podziurawione' przez co powinny dobrze się chłodzić.
27.08.2008 11:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Czysta fizykaSmile Wiem, że gorące klocki i tarcza mają niższą sprawność, spowodowane jest to tym, iż owe elementy posiadają pewną maksymalną pojemność cieplną. Gdy energia z hamowania nagromadzona w postaci właśnie ciepła przyjmuje maksymalną wartość dla elementów nie są w stanie więcej go przyjąć - energia z hamowania "nie ma się gdzie podziać" więc ulatnia się w powietrze oczywiście zdecydowanie wolniej niż w metal. Dziurki w tarczy mają na celu właśnie odprowadzać ciepło z tarczy. Drugim ważnym elementem jest oczywiście współczynnik tarcia (k). Wystarczy spojrzeć na wykres... No to chyba już wszystko jasne. Tak więc przemu musisz mi przyznać że jeśli klocki i tarcza się nie grzeją to znaczy ze coś jest nie tak?Grin TO WBREW PRAWOM FIZYKI. Chyba że kolega tommysnk używa technologi Obcych - to mi zakrawa na nowy odcinek "Z Archiwum X". Żart oczywiścieSmile

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.08.2008 11:14 przez mcgawroni.)
27.08.2008 12:23
Brooce Offline
Mtb Rider

mcgawroni Smile

Oczywiście, masz rację, hamulce muszą się grzać. Jednak firmy rowerowe całymi latami myślą, kombinują, nad tarczami które mają jak najlepszą wentylacje i jak najlepiej odprowadzają ciepło (z wiadomych powodów). W takich przypadkach, nie dziw, że przy krótkim hamowaniu dobra tarcza pozostanie chłodna Smile

"Hayes, żyleta" - można wiedzieć z jaką tarczą? (nie chcę podważać Twojego stwierdzenia, ciekawy jestem tylko Wink )

Apropos hamulców - we wiosnę przetestuję nikomu nie znane Funn F2 Grin

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.08.2008 10:21 przez Brooce.)
29.08.2008 10:21
mcgawroni Offline
Pomykacz

Co oczywiście nie zmienia faktu że nie ma nie grzejących się hamulcówGrin Poza tym, zimne hamulce również nie zapewniają odpowiedniego hamowania. Bowiem woda zawarta w powietrzu w pewnym stopniu skrapla się na chłodnej tarczy tworząc swojego rodzaju poduszkę gazową zmniejszając powierzchnię styku klocka z tarczą. Tyle teroiiGrin

Tarcza z przodu to najzwyklejszy Accent falowany, z tylu Shimano ale modelu nie pamiętam...

29.08.2008 13:14
Brooce Offline
Mtb Rider

Chodziło mi o rozmiar Smile 160mm, 180mm, czy 200?

Zgodzę się z Tobą, że nie ma nie grzejących się hamulców Wink

A tak BTW, to niezły offtop się zrobił...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.08.2008 17:11 przez Brooce.)
29.08.2008 17:10
mcgawroni Offline
Pomykacz

aaa.... mi skuzi hehe, nie sprecyzowałeś pytania. 180 przód i tył. A co to offtop?

29.08.2008 19:41
Brooce Offline
Mtb Rider

offtop = offtopic = nie na temat Smile Grzech wielki Wink

30.08.2008 22:19
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.